Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Премахнаха плевели край хижа "Приста"
Автор: Екип Ruse24.bg 17:47 / 07.10.2014Коментари (1)395
©
Този уикенд в България и в още 39 страни от Европа и Централна Азия се проведе 21-то издание на Европейските дни на птиците, което се организира от BirdLife International. У нас събитието се координира от Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Проведени бяха 15 събития в 11 различни града с участието на 535 деца и възрастни. В различни части на страната, в градове и села, хора от различни възрасти посетиха интерактивните информационни щандове на БДЗП, наблюдаваха птици, научиха интересни факти за миграцията на птиците и се включиха в разнообразни доброволчески инициативи, игри и работилници за изработване на къщички за птици и хранилки. Домакини на събитията бяха градовете Бургас, Варна, Русе, Плевен, Пловдив, Благоевград, София, Свищов, Белене, Козлодуй и Шабла.

Участниците и техните деца се докоснаха до красивия свят на птиците, реализираха доброволчески акции в 7 различни града. С безвъзмездния си труд и големия си ентусиазъм те допринесоха за облагородяването, почистването и реновирането на крайградски паркове и защитени територии. Екипите почистиха от битови отпадъци защитена местност "Ятата" край Варна; възстановиха и лакираха дървени табели, пейки и беседки в защитена местност "Пода" край Бургас; почистиха Натура 2000 зона близо до Гребната база в Пловдив; почистиха трева и клони след косене, подрязаха храсти и оплевиха плевели край хижа "Приста" до гр. Русе; почистиха битови отпадъци в Парк Кайлъка край гр. Плевен и в парк Ловен дом край Благоевград, а в София събираха листа в Парк музей Врана.

По време на събитията участниците под вещото ръководство на БДЗП наблюдаваха и записаха 1 975 птици от 70 различни вида. Трите най-често срещани вида за България този уикенд бяха речната чайка, големият корморан и полската врана. От редките и застрашени видове птици бяха наблюдавани къдроглави пеликани, белооки потапници, морски орли, лопатарки и малки корморани. Най-много видове птици бяха установени в района на Бургаските езера, Защитена местност "Ятата" край гр. Варна и по река Дунав.

Освен в България, събитието се проведе в общо 40 страни от Европа и Централна Азия с участието на 23 000 души. Всички те станаха част от Европейските дни на птиците 2014 и се докоснаха до дивата природа и света на птиците. От Португалия до Казахстан, от Малта до Норвегия, в организираните общо 895 събития бяха наблюдавани над 2,5 милиона птици, отправящи се към местата им за зимуване на юг.

Европейските дни на птиците е ежегодно събитие, което се провежда в пълния уикенд на октомври и се организира от BirdLife International. Тази година то се проведе за 21-ти пореден път. Празникът приканва всички хора, интересуващи се от природата и пернатите й обитатели, да излязат сред природата и да научат повече за миграцията и за невероятните пътешествия на птиците.

Всички наблюдения на птици от различните страни бяха събрани, обработени и анализирани от Европейския център, координиран от Люксембургския партньор на BirdLife International Natur&ëmwelt. Трите най-многобройни вида птици в международен мащаб тази година бяха обикновен скорец, белочела водна кокошка (лиска) и зеленоглава патица. В голяма част от страните са регистрирани редки и застрашени видове птици като пепеляв брегобегач и плоскоклюн блатобегач в Италия; жълтовежд певец в Латвия и Унгария; зеленикав певец в Полша; обикновени дропли в Словакия; трицветен листоног и биволска чапла в Швеция; тръноопашати потапници и Африканска хубара в Узбекистан; беловрата потапница и ориенталско каменарче в Норвегия. Голям брой мигриращи птици са установени в цяла Европа и Централна Азия. Многобройни ята от сиви жерави, речни чайки, обикновени скорци, обикновени чинки, гривяци и дроздове са регистрирани на целия континент.

Най- много събития - 150 на брой, бяха организирани в Холандия. Най-много участници - 5334 човека, са се събрали тази година в Швейцария, а най-много птици - 1 052 681 екземпляра са били наблюдавани в Холандия.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 07.10.2014 г.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Мартенски музикални дни 2024
49-ото Народно събрание
Стрелба в Москва
Строежът на АМ "Хемус"
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: