Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Русенски депутат фигурира в изчезналите тефтери на Златанов
Автор: Екип Ruse24.bg 15:05 / 17.11.2014Коментари (0)973
© БГНЕС
Името на русенски депутат фигурира в тефтерчето на Филип Златанов. Това е народният представител от БСП Добрин Данев. Все още не е ясно обаче дали той е трябвало да бъде "ударен" , "да се оправи" или "да се изчака", съобщава Дарик.

"Моето име фигурира в тефтерчето на Филип Златанов. Узнах за това неотдавна, затова в личен аспект имам желание да науча истината за това тефтерче". Това заяви русенският депутат от БСП Добрин Данев. 

Той обясни, че незнае точно какво пише за него в тефтерчето, а информацията за това е разбрал от колегата си Кирил Добрев, който беше председател на временната комисия за разследване на тефтерчето на Златанов.

Данев беше категоричен, че ще настоява да се научи цялата истина около инициалите в тефтерчето.

Скандалът с прословутото тефтерче на бившия шеф на Комисията за установяване на конфликт на интереси избухна през лятото на миналата година, когато на зрелищна пресконференция прокуратурата оповести съществуването на въпросния бележник и акцентира върху част от съдържанието му. 

Тогава от държавното обвинение обясниха, че в тефтера на Златанов са открити, както конкретни инициали, така и инструкции кои лица подлежат на преследване и кои трябва да бъдат протектирани.

Сред тях в бележника бяха откроени такива, които съответстват на имената на политици от ГЕРБ, като И.Ф., Б.Б, Ц.Ц., за които се предполага, че са давали нареждания на Златанов. Едни от най-често записваните инициали обаче съответстват на името на президента Росен Плевнелиев

Така или иначе никой от хората, за чиито имена има подозрения, че фигурират в тефтера, не беше изправен пред съда, за да се разясни скандалната схема, в която Златанов се е явявал изпълнител.

Според тезата на прокуратурата с дейността си той е оказвал натиск, застрашавайки положението и имиджа на обществени личности, и е изпълнявал спуснати директиви като тези, записани в тефтера - "да се оправи", "да се удари", "да се изчака" и др.

На 18 юли 2013 година, когато съдът отстрани Златанов от поста му на председател на комисията, той се опита да обясни странните записки в тефтера си:

"Да, аз като юрист и като член на комисията си задавам много въпроси, когато работя. В даден момент съм си надраскал нещо и съм си написал. Това не са записки. Освен записки, има и бележки, хрумвания, драсканици", каза тогава Златанов.

В крайна сметка магистратите признаха за виновен Златанов само по две от обвиненията - за това, че в качеството си на шеф на комисията е укрил сигнал за конфликт на интереси срещу президента Росен Плевнелиев, с цел да защити имиджа му като по-късно дори е прекратил разследването срещу него, както и за това, че не е оповестил публично решението за наличие на конфликт на интереси в дейността на бившата финансова съветничка на президента Димана Ранкова, като по този начин я е лишил от правото да обжалва в срок решението и да защити името си.

Именно заради тези обвинения съдът реши Златанов да изтърпи не поисканата от прокуратурата условна присъда, а такава от три години и половина в затворническо общежитие от отворен тип. 

Филип Златанов посрещна присъдата си с видима емоция и сълзи на очите като за пореден път не пожела да разговаря с медиите, а адвокатът му Антон Терзийски заяви, че ще обжалва решението на съда.

Преди седмица тефтерите бяха откраднати от личния автомобил на вещото лице Стефан Бенчев, който трябвало да им направи експертиза.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Бюджет 2024
Задържаха журналиста Димитър Стоянов
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: