Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Общината обясни за бронзовите момичета в центъра
Автор: Екип Ruse24.bg 12:54 / 19.01.2015Коментари (0)989
© Arena Media
Относно появилите се в общественото пространство коментари за начина на почистване на две от бронзовите момичета на скулптора Любомир Далчев, община Русе заявява, че стартиралото и все още неприключило почистване на бронзовите момичета е етап от изпълнението на проект "Благоустрояване и достъпна градска среда на централна градска зона - участък от ул. "Александровска", площад "Батенберг" и прилежащите пространства". 

След проведено обществено обсъждане, проектът е съгласуван на всички свои фази с Националния институт за недвижимо културно наследство.

В процеса на изпълнение на проекта е заложено почистването на скулптурните фигури и фонтана на пл. "Батенберг" от натрупания през годините плътен слой замърсявания с петролни и други сажди, мазнини, прах и спрей. След приключването на почистването, следва процес на патиниране, за което в практиката се прилагат различни технологии.

Старата и традиционна технология за черна патина предполага първоначално нагряване на почистената отливка и третирането й със сулфид при висока температура. За синьо-зелен ефект се използва син камък. 

Двата метода са съчетаеми: Ако се търси синьо-зелен ефект върху тъмен фон, се третира първо със сулфид и после със син камък. Ако се търси частична прозивност на естествения цвят на бронза през синьо-зелената патина, се нанася само син камък без сулфид. 

Възможно е прилагането и на съвременни методи за патиниране, при които се спестява несигурността от нагряването и смесването на химикали "на око".

И в двата метода е важно металът да е чист. И двата метода отнемат време за осъществяване на пълната реакция и често се налага нанасянето на няколко слоя. Резултати могат да се видят най-рано след 2 часа (а постигането на плътен тон може да отнеме седмица или повече). В този период металите не бива да се мокрят или мият, поради което настоящият сезон е неподходящ за патиниране на скулптури на открито.

Изборът на конкретната технология на патиниране ще бъде консултиран с творческата гилдия, след приключване на дейностите по почистване на фигурите.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: