Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Задържаният за подкуп съдия от Русе остава в ареста
Автор: Екип Ruse24.bg 13:25 / 18.02.2015Коментари (0)654
©
Съдията от Русенския районен съд Николай Стефанов, който бе задържан в събота по обвинение за корупция остава в ареста. Това реши във вторник вечерта Софийски градски съд (СГС), който уважи искането на прокуратурата за постоянен арест на магистрата.

Съдия Александра Йорданова прие, че има обосновано предположение, че Стефанов е поискал хиляда лева, за да одобри споразумение по дело за грабеж. Според нея няма достатъчно данни за второто повдигнато обвинение на магистрата, че се е опитал да вземе подкуп и прие, че няма никакви действия нито от страна на адвоката, нито от страна на съдията по предаване или получаване на пари.

Стефанов бе задържан при акция на ДАНС и специализираното звено на Софийската градска прокуратура за противодействие на корупцията сред магистрати. Досъдебното производство е било образувано със самото задържане, което стана повод на няколко пъти прокурорът да оправдава липсата на конкретни данни.

Хронологията

На девети февруари съдия Стефанов одобрява споразумение по дело за грабеж на 35 лв, по което адвокат е Свилен Стефанов. Съдът прие, позовавайки се изцяло на показанията на основния свидетел, че малко преди това двамата се срещат в градинкката между пощата и Съдебната палата в Русе. Инициативата за това била на съдията, който попитал Стефанов дали неговите подзащитни няма да почерпят, "да дадат поне едни сто лева".

Адвокатът обяснил, че клиентите му са бедни. Не става ясно как точно се стига до сумата 1000 лв., но според показанията на адвоката, магистратът се опитал да го убеди да намери парите до края на същия ден - девети февруари. Впоследствие малко преди да се разделят, магистратът поискал сумата от 1000 лв да бъде събрана до сряда - четвъртък и заявил, че детето му било болно и имал нужда от парите.

Съдът се позова на експертиза, според която след като съдия Стефанов одобрява споразумението той неколкократно е търсил адвокат Стефанов, за да го пита какво се случва с обещаните му пари.

Става дума за регистрирани изходящи обаждания на 11, 12 и 13-ти февруари. Свидетелските показания на Стефанов се потвърждават, според съда и от изложеното от друг адвокат, споменат само с фамилното му име - Махмуд.

По делото, за което съдия Стефанов е обвинен в искане на подкуп, е имало трима обвиняеми, като двама от тях са ученици. Пет дни по-рано в съучастие използвайки сила и заплаха те отнели 35 лева. Съдия Стефанов одобрил споразумението между районния прокурор Христо Матев и обвиняемите като на двама от тях, които били осъждани наложил пробация (забрана да излизат след 9 вечерта от дома си в продължение на три години), а на неосъждания - обществено порицание, което да се изпълни "чрез прочитане на съдебния акт по Общински радиовъзел - гр. Русе"

Не се разбира или...

По разследването са били използвани специални разузнавателни средства, като съдът прие, че обвиняемият Николай Стефанов или е предполагал, че е бил записван или е контролирал разговорите, защото от транскрипциите ставало ясно, че когато адвокат Стефанов го питал как да се разберат за парите, съдията отговарял "не се разбира".

Защитата на обвиняемия се опита да обясни на съдия Александра Йорданова, че репликата "не се разбира" всъщност не е на Николай Стефанов, а уточнение на този, който е транскрибирал записа, който е искал да уточни, че въпросната част от разговора не е ясна.

"Няма какво да го коментирам, това е комично", заяви след заседанието адвокатът на съдията и уточни, че в представените разпечатки "не се разбира" е сложено в скоби и няма никакво съмнение, че това не е реплика на клиента му.

Дори съдия Николай Стефанов остана стъписан, слушайки мотивите на колегата си от СГС. Той дори се опита да възрази, на което тя отговори: "Не ме прекъсвайте, ще си изгубя мисълта, ще стоим тук до 12 часа".

Така съдия Александра Йорданова прие, че тази реплика се появява само, когато имало въпрос за парите и това било показателно, че съдията се пазел, защото знаел, че е подслушван.

Обвиняемият магистрат Николай Стефанов е задържан на 14-ти февруари, след като агенти на ДАНС обграждат автомобила му. В него е и основният свидетел на прокуратурата - адвокат Свилен Стефанов, който е бивш прокурор в Русе.

Според разследващите съдията се е опитал да избяга. Пред съда той заяви, че изведнъж пред колата са изскочили хора, които са започнали да ръкомахат: "Изплаших се и едва успях да реагирам като завъртя волана. Познавам Свилен Стефанов от много години и го попитах дали не се е забъркал в нещо. Забелязах полицейски автомобил, в първия удобен момент отбих и спрях".

Няколко дни преди срещата адвокатът се обажда на окръжния прокурор на града и се оплаква, че се опитва да бъде изнуден. Обвинителят веднага приема колегата си, като в кабинета му чакат и агенти от ДАНС в София, твърди защитата на съдията от Русе.

Обвиняемият съдия Николай Стефанов заяви пред съда, че в постановлението му за привличане е посочено, че той е искал подкуп за 1000лв, но се е опитал да вземе 500 лв. "За едно и също дело - излиза се, че съм искал повече, а съм се опитал да взема по-малко", заяви съдията в опит да се защити.

"Искам да добавя, чух реплика от прокурора, че при разговора със свидетеля Свилен Стефанов бил съм склонен да отложа споразумението. Това нямаше как да се случи, защото това е спореазумение в рамките на 72 часово задържане - няма как да го отложа. "Не съм искал в качеството си на съдия подкуп и не съм получавал", обърна се към съда магистратът.

Прокурорът Данаил Шостак, който е командирован в Софийска градска прокуратура, пледира пред съда, че по случая не е имало провокация към подкуп и цитира практика на Върховния съд в тази насока, както и скорошното решение на Върховния касационен съд по делото "Сантиров - Цонев -Попов", по което прие, че случаят е "емблематичен пример за провокация към подкуп".

Определението на съдия Александра Йорданова подлежи на обжалване.

Източник: в. "Дневник"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Скандали в Народния театър
Бюджет 2024
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: