Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
4 тона опасни пестициди са складирани в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 09:24 / 22.02.2015Коментари (4)605
© bTV
Близо 5 000 тона негодни за употреба пестициди се съхраняват в складове на територията на цяла България. Унищожаването на химикалите, които крият рискове за природата и са опасни за хората, трябва да започне през тази година и ще бъде финансирано от швейцарското правителство.

Две години е продължила инвентаризацията на негодните за употреба пестициди в цялата страна. Идентифицирани са складовете, количествата и собствениците на опасните химикали.

Експертите на екоминистерството са проверили 288 склада, в които от години се съхраняват общо 4918 тона пестициди.

Складове има в цялата страна, а най-големите количества са в областите Велико Търново, Пловдив, Ямбол, Враца и Кърджали.

Най-голямо количество пестициди в един склад - такова е положението за частна фирма, която придобива имот в местността "Пискавец" край Враца. Там от десетилетия се съхраняват над 300 тона препарати за растителна защита с изтекъл срок на годност.

"Нас ни притеснява, че имаме тази бомба със закъснител, при природно бедствие евентуално може да навреди сериозно на екологията, но проблемът не е в нас, а в органите, които са събирали тези пестициди и са ги оставили на самотек", обясни собственикът на фирмата Евгени Ралчев.

Опасните препарати са били собственост на бившите ТКЗС-та в региона и с министерска заповед между 1994 г. и 1996 г. са пренасочени към тази база. Собственикът на потенциалната бомба няма никакви права над нея, а само задължения - да я охранява и да я обезопаси.

Екологична бомба със закъснител тиктака и в землището на смолянското село Търън. В сграда, наричана от местните "Отровителя", са складирани 15 тона пестициди от бившите ТКСЗ-та от областта.

"Има и течни препарати - имаше 2-3 варела по 200-300 литра, които в течение на времето прогизнаха и затова сме го третирали с хидратна вар, за да може поне да не влиза в почвата надолу", обясни кметът на село Търън Явор Говедаров.

Хората от близките къщи се страхуват за здравето си. "Дори се усеща, когато са отворени прозорците, вътре в стаите влиза. Аз имам малко дете и изобщо не ми е приятно да диша тази отрова", разказа местната жителка Александра Бозова.

В област Смолян има още два подобни склада, в които се държат над 70 тона опасни или негодни пестициди. Според европейския опит най-удачният начин за окончателното обезвреждане е изгарянето.
"Там, където има най-големи обеми, те ще бъдат първо обезвредени, след което ще бъдат поетапно обезвредени и останалите", посочи министърът на околната среда и водите Ивелина Василева.

С помощ от швейцарското правителство от 23 милиона франка пестицидите ще бъдат преопаковани, транспортирани и обезвредени, а складовете - санирани.

Проектът започва тази година с избора на изпълнител. Плановете са до 2019 г. всички опасни пестициди да бъдат унищожени извън България, в някоя от страните от Европейския съюз. Дотогава отговорност за съхранението и обезопасяването им носят собствениците - държавни, общински и частни фирми.

Източник: bTV







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Опасни са всички киселини-солна ,сярна ,те разяждат кожата и дрехите !!!
Aнонимен
на 22.02.2015 г.
+2
 
 
Абе, хахавите, Враца на север от Монтана ли е????!!!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
Енергийна криза
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: