Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Утре откриват "Мартенски музикални дни"
Автор: Екип Ruse24.bg 14:38 / 12.03.2015Коментари (0)421
©
Утре в Доходно здание от 19 ч. ще се състои тържественото откриване на 55-то издание на Международния фестивал "Мартенски музикални дни". Юбилей чества и дългогодишният съорганизатор и активен участник във фестивала - Националното училище по изкуствата "Проф. В. Стоянов" - Русе, което също отбелязва своята 55-годишнина. 

Двойният празник в първия ден от фестивалната програма ще споделят едни от най-ярките представители на Русенското училище по изкуствата, чиято слава и престиж надхвърля пределите на България - световноизвестният цигулар Светлин Русев, възпитаник на Музикалното училище в родния си Русе, и един от най-известните български диригенти маестро Емил Табаков.

Кариерата на Емил Табаков като диригент започва от Русенската филхармония през 1976 г. От 1985 до 2000 последователно е диригент, главен диригент и музикален директор на Софийската филхармония. От 1994 до 1999 г. е главен диригент на Белградската филхармония, а в периода 2002 - 2008 оглавява Симфоничния оркестър на Билкент - Анкара. 

От края на 2008 г. до началото на сезон 2013/14 е директор на дирекция Музикална продукция и състави на БНР, понастоящем - главен диригент на Симфоничния оркестър на Българското национално радио. Излиза на многобройни престижни сцени по цял свят и участва в записи на симфонични и оперни произведения за Балкантон (България), Елан (САЩ), Капричио Делта (Германия), Мега-Мюзик (България), Пентагон (Холандия), Гега Ню (България), EMI, Naxos и др.

Светлин Русев започва своето обучение по музика в ранна възраст като ученик на майка си, преподавател в Училището по изкуствата в Русе. През 1991 е приет в Париж във Висшата национална академия за музика и танц, като три години по-късно получава първа награда по цигулка и по камерна музика. Признат е за Откритието на 2000 от ADAMI на фестивала Мидем в Кан. 

С изключителна виртуозност изпълнява широкия си репертоар, обхващащ творби от барока до съвременната музика. Като гост-солист гастролира по цял свят, излиза на сцена на редица международни фестивали и печели многобройни награди от престижни конкурси, свири в най-големите концертни зали в света и си сътрудничи с именити диригенти и първокласни артисти. Светлин Русев е концертмайстор на Филхармоничния оркестър на Френското радио, а от 2007 е концертмайстор и на Сеулската филхармония. Той е професор по цигулка във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж.

По традиция Емил Табаков и Светлин Русев се завръщат в родния град за поредното си участие във фестивала "Мартенски музикални дни", като не спират да пълнят залата на Доходно здание с верни почитатели и приятели на класическата музика. 

Международният фестивал "Мартенски музикални дни" се организира от Община Русе, под патронажа на Министерството на културата. Генерален спонсор на събитието от 12 години е Обединена Българска Банка.
 
Фестивалът се осъществява с финансовата подкрепа на Посолствата на Австрия и Корея в България, Фондация "Америка за България", Инвестбанк, Монтюпе, Мобилтел, Винпром , Дунавтурс и други.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: