Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Младежи в неравностойно положение изучават тайните на готварството
Автор: Екип Ruse24.bg 14:44 / 12.03.2015Коментари (0)372
©
Днес майстор готвачът от Великобритания Мик Купър представи своята идея за откриването на "Феникс кафе" в Русе и създаването на академия, в която да се обучават младежи в неравностойно положение. Те ще изучават тайните на готварството и сладкарството.

На състоялата се пресконференция по темата зам.-кметът д-р Страхил Карапчански заяви подкрепата на Общината и сподели, че това е една изключително впечатляваща идея. 

Този проект, ще даде възможност на младежите в неравностойно положение да получат нови знания и умения, които ще им помогнат да се реализират на трудовия пазар. Община Русе е готова да предостави затвореното училище в Средна кула за създаване на обучителния център.

Мик Купър е майстор готвач от Великобритания, живеещ от няколко години в България. "Кафе за доброта" - така самоопределя своята осъществена мечта - "Феникс кафе". Преди по-малко от две години прилага своята идея да даде възможност на деца и младежи в неравностойно положение да се развиват и да придобиват трудови навици, като отваря едно необикновено кафе в гр. Видин. 

Повлиян от безперспективността в живота на юношите от домовете за деца лишени от родителска грижа, англичанинът, заедно със своята съпруга, напуска Великобритания и създава благотворителна фондация "Феникс Инспайър". Целта на организацията е да приобщи децата в неравностойно положение към обществения живот като им създаде трайни работни навици в областта на кулинарията, ресторантъорството и познанието по чужд език и математика.

През годините Мик Купър усилено учи български и преподава готварство на подрастващите от социалните заведения в Ново село и Грамада, като постепенно ги въвежда в богатия свят на кулинарията, а съпругата му води с тях часове по английски. От година и половина във Видин работи и "Феникс кафе", почти винаги пълно и винаги ухаещо на прясно изпечени закуски, хляб, сладкиши и супа. 

Малкото заведение е с чудесно оборудвана (най-вече с дарения) кухня, намира се точно на пазара във Видин и си има редовни клиенти. Освен, че се наслаждават на вкусните английски кифлички, пайове, чийзкейкове, кишове, сандвичи с домашен хляб и всеки ден различна супа, те весело разговарят на англо-български или българо-английски с винаги усмихнатия под шефската шапка Мик. 

Чайната-пекарна-бистро внася във Видин малко британски дух и вкус по един приятен и достъпен начин, но главното й предназначение е да осигурява терен за обучение и работа в реални условия на юношите в неравностойно положение от района. Сега в кухнята, освен Мик, като втори професионален готвач и сладкар работи Ники, който е бил един от готвачите на Дома за деца лишени от родителски грижи в Ново село. Иглика пък е единствената сред учениците, която идва да работи и да се обучава като продавач и сервитьор.

В момента във "Феникс кафе" Видин работят 4 младежи от Дом за деца лишени от родителска грижа (Ники, Наталия, Ралица и Иглика). Голямата мечта на Шеф Купър е да пренесе английския дух на територията на цяла България и във всеки град да заработи едно такова кафе на добротата.

Днес британецът е в Русе с надеждата, че ще успее да открие съмишленици на своята идея. Той избира нашия град, защото Русе е красив и със силно развита мрежа от социални услуги. С подкрепата на Общината първата стъпка по осъществяването на социалната идея е извървяна, като проблемът с помещението за обучителния център е на път да бъде решен. 

Следваща стъпка в мисията на Купър е намирането на подходящо и комуникативно място за изграждане на "Феникс кафе" в Русе. В началото Мик планира в проекта да се включат 12 младежи в неравностойно положение, като идеята е с времето техният брой да нараства. Той споделя, че целта не е да се изкарват пари, а да се инвестира в развитието на знания и умения, които да се надграждат на реално работно място.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Избори за председател на БСП
Парламентарни избори 2024
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: