Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Институции
Криминални
Бизнес
Други
Реализацията на плавателен канал между Варна и Русе се оказва почти невъзможна
Автор: Екип Ruse24.bg 15:50 / 26.03.2015Коментари (3)1634
© Ruse24.bg
За да се изгради плавателен канал между Варна и Русе е необходимо преди това да се осигури достатъчно количество вода и река Дунав да стане плавателна в българския си участък. Това може да стане едва след като се построят шлюзове при Русе и Силистра и се направят два ВЕЦ-а. Това обясни областният управител на Варна Стоян Пасев по време на днешното заседание на Регионалния съвет за развитие на Североизточния район и Регионалния координационен комитет, което се проведе в морската столица.

По думите на областния управител реализацията на идеята за плавателен канал между двата града е невъзможна, преди да се изградят необходимите съоръжения, предаде Дарик.

"В момента река Дунав е плавателна само до Будапеща. Румъния също иска да се направят тези шлюзове, да се построят мостове и ВЕЦ-ове. Така че, за да лансираме идеята за канал и да търсим финансиране, е нужно да направим Дунав плавателна река. В момента няма достатъчно вода за канала и той не е рентабилен в този си участък", обясни Пасев.

Идеята за изграждане на канал между Варна и Русе датира от 60-те години на миналия век. През 1972 г. е направен идеен проект ("Аспарухов вал 680"), според който за реализирането на канала ще са нужни около 1, 8 млрд. долара. Според областния управител, за да се развива успешно Североизточният регион и Варна, е необходимо да се направи транспортна схема между двата най-големи града в района - Варна и Русе.

"В момента на пристанище Варна дори и да пристигнат товари, те няма къде да бъдат откарани, тъй като липсва транспортна схема. Няма нито аутобан, нито жп транспорт, а каналът за момента е химера. Не е въпросът да има магистрала до София или жп път до Русе - целта е да има връзка с Европа и другите големи пристанища. Попаднах на една карта на Европа, в която бяха описани всички пристанища. В Черно море бяха посочени тези в Констанца и Бургас, но липсваше варненското. Без транспортна схема няма как да развиваме порта, а с това и целия регион", обясни Пасев.

За момента не са правени разчети колко точно ще струва изграждането на подобен плавателен канал, тъй като тепърва трябва да се доказва дали има нужда от построяването му. Според областния управител ползите от такъв канал ще бъдат изключително много - по-лесното напояване на земите в Добруджа, увеличеният стокообмен и инвестиции.

"Ползата е доказана още през 1972 година. Добруджа например е сушав регион и с канала вместо да вадим 300 кг. царевица ще вадим 2 тона. Не е ясно дали ще се реализира идеята, но поне можем да забием пирона. Далеч съм от мисълта, че още от утре ще започнем да копаем. Все пак, за да тръгнем от някъде и да се направи транспортната схема, е нужно да имаме икономическата обосновка дали каналът е необходим на Европа и България. Ако се докаже, че не е нужен, ще го зачеркнем като идея, но ако нищо не правим и сме пасивни, няма да имаме друг такъв шанс. С мен се свързаха и външни организации - австрийска частна фирма е направила разчет на стокооборота на пристанищата в Черно море. Говорих и с почти всички, които през годините по един или друг начин са били свързани с идеята. Те изразиха готовността си да помогнат за реализацията. В момента вадим идеята наяве, обсъждаме я и дай боже да намерим финансиране чрез Министерски съвет", каза още областният управител.

На заседанието на Регионалния съвет за развитие на Североизточния район присъстваха и Антон Павлов - експерт от Министерството на енергетиката, и зам.-министърът на регионалното развитие Иван Аспарухов. Те изразиха противоположни възгледи относно изграждането на плавателния канал. Според Павлов реализацията на идеята е възможна в бъдеще, като за целта първо трябва да се построят мостовете Силистра - Кълъраш и Турну Мъгуреле - Никопол.

"Министерството на енергетиката и румънското Министерство на икономиката водят разговори за финансиране на проектите. Те са включени в Дунавската стратегия, като са проведени разговори и с китайски инвеститори, така че тези два проекта може би ще се случат. В по-далечно бъдеще може наистина да се изгради и плавателен канал Варна - Русе", коментира Павлов.

Според зам.-министъра на регионалното развитие е важно не толкова какви са възможностите за реализация на плавателния канал, а дали няма да се предизвика международен скандал с друга страна-членка на Европейския съюз.

"Изненадоха ме с идеята за изграждането на този канал. Въпросът е не дали има възможност за реализацията му и какво съдържа в себе си като проектански решения, а дали няма да има проблем с друга европейска държава. Как това нещо ще се види в контекста на енергийните проекти. Според мен такива идеи, които са хвърлени в пространството, не вършат работа", каза Иван Аспарухов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 27.03.2015 г.
0
 
 
тука трябват много пари ама много. откъде ще ги вземат не знам.
0
 
 
е ако бе6е баи То6о няма да е не възможно,но сега са некъдъните му наследни4ита
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: