Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Дарина Павлова продаде "Гранд хотел България"
Автор: Екип Ruse24.bg 14:53 / 29.09.2016Коментари (0)525
©
Дарина Павлова продаде "Гранд хотел България" - един от най-емблематичните софийски хотели, останал под нейно владение след убийството на съпруга й Илия Павлов, основател на "Мултигруп". Цената засега не се съобщава, но по неофициални данни е между 12 и 18 млн. евро, пише "Клуб Z".

Купувач на топ имота, разположен на бул. "Цар Освободител" (на жълтите павета), е фирмата "Софсток инвест" на бизнесмена Мирослав Печев. Той е известен като вносител на кафе "Лаваца" и собственик на "Парк хотел Витоша" в Студентския град.

"Гранд хотел България" е построен през 1934-37 г. след конкурс за изграждане на Доходна сграда на Чиновническото застрахователно дружество (наследено от ДЗИ). Самото дружество, което се явява и първи собственик на имота, е разположено в красивата съседна сграда на ъгъла на бул. "Цар Освободител" и ул. "Г. Бенковски".

Зданието е дело на прочутите архитекти Станчо Белковски и Иван Данчов и се дава като пример за модернизма в българската архитектура между двете световни войни. Белковски е проектирал и Телефонната палата на ул. "Гурко", къщата на Мушанов на ул. "Московска" и други знакови сгради.

"Гранд хотел България" се състои от две части с обща разгъната застроена площ от 7 887 кв. метра. В хотелската (4 720 кв. м) се включват рецепция, мецанин, пет етажа със стаи и апартаменти, плюс последен административен етаж с 20 помещения. Тази част не работи от години, след като беше затворена на реновация, която така и не се случи. Докато приемаше гости, обектът предлагаше 80 стаи и 11 апартамента.

В ресторантската част (3 167 кв. м) попадат виенската сладкарница, която остана винаги отворена при ерата Павлови, мецанинът, където са известните Червен салон, зала "Десислава" и Овалната зала, както и сутеренните нива, в които се помещаваше култовата дискотека от 90-те години "Карамба".

През 2007 г. се разрази обществен скандал около "Гранд хотел България", който е паметник на културата. Компанията собственик обяви план за разширяване, реновация и преустройство, като партерът и ниските етажи щяха да се оформят като търговски център. Но след намесата на архитектурни съюзи и гражданската общност проектът беше спрян и потъна в забрава.

Досегашният притежател на "Гранд хотел България" беше фирма "Пи Еф Ейч Си", която е собственост на Дарина Павлова, двете й деца от Илия - Паола и Илия-Калоян, както и Венцислава Найденова - дъщерята от първия брак на Павлов.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: