Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Пенсиите по болест 2 пъти повече от инвалидите
Автор: Екип Ruse24.bg 14:06 / 17.04.2018Коментари (1)1427
©
Пенсиите по болест са два пъти повече, отколкото самите инвалиди. Това стана ясно от думите на социалния министър Бисер Петков по Канал 3. Повод за думите му бе реформата в системата за ТЕЛК, която предизвика недоволството на хората с увреждания.

Петков обясни, че броят на инвалидните пенсии е около 950 000, като почти половината - 450 000 от тях, са т.нар четвъртинки - втора социална пенсия, получавана като добавка от 25% към основната сума. По думите му хората с увреждания всъщност са 540 000.

Броят на инвалидните пенсии обаче е по-голям, защото едно лице получава повече от една – основна и една или повече добавки. Той обясни, че след срещите през седмицата с организациите на хората с увреждания диалогът е възстановен, спорните въпроси са били уточнени и дори са набелязани ясни стъпки за продължаване на реформата в системата на ТЕЛК. Така вече има заложени ясни срокове и след тях наредбата за медицинската експертиза, която разбуни духовете, ще бъде качена отново за обществено обсъждане от здравното министерство.

В началото на миналата седмица избухна небивал скандал, след като лъсна, че здравното министерство предлага реформа, според която процентът ТЕЛК ще бъде определян само от основното заболяване. Това обаче роди риск от абсурдни ситуации като например хора с ампутиран крак заради диабет да бъдат третирани все едно, че продължават да имат крак, защото не това е основното им заболяване. В резултат на скандала премиерът Бойко Борисов разпореди промените да бъдат оттеглени и да не бъдат внасяни наново, докато не бъде постигнат консенсус.

Така в четвъртък беше проведена среща на здравния министър Кирил Ананиев с организации на хора с увреждания. На заседанието, което продължи близо 3 часа, двете страни се споразумяха, че при определяне на степента на инвалидност от ТЕЛК ще се вземат предвид две тежки заболявания.

"Договорихме се да се включва и второ заболяване, но ако то е тежко, например над 50%“, заяви тогава Ананиев. След срещата от Министерството на здравеопазването си дадоха срок от 30 дни за представяне на наредбата за медицинска експертиза в Министерския съвет.

В този период трябва да бъдат нанесени всички поправки в наредбата, след което тя да бъде публикувана за обществено обсъждане.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
А някой следи ли колко от т.нар. инвалиди с пенсии за над 50 % нетрудоспособност работят, въпреки "недъзите" си?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: