Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Нов скандал в здравеопазването: Искат да въведат лимити за лъчетерапията
Автор: Екип Ruse24.bg 12:12 / 14.06.2018Коментари (6)1846
©
"Няма да има лимити за лъчетерапия, ако се допусне ще реагираме остро. Винаги сме били против лимитите за онкоболни и вярвам, че става въпрос за недоразумение." Това каза председателят на Български лекарски съюз Иван Маджаров, цитиран от expert.bg

Той уточни, че тази година лъчетерапията е била отделена в отделна група, за да бъде наблюдавана по-добре. По думите му в страната ни са инвестирани огромни средства, за да се сдобием с високотехнологична техника и пациентите трябва да се лекуват тук. 

В България се прилагат най-модерните лечения, заяви пред bTV Маджаров и допълни, че парите за здравеопазване в световен мащаб никъде не достигат.

Националният консултант по лъчелечение д-р Румен Лазаров заяви за Нова телевизия, че ще бъде направен опит да не се спазват лимитите за лъчетерапия: "Проблемът е, че ще е за сметка на центровете и не знам докога ще можем да компенсираме." Той каза, че визира себе си и "хората, които познава", но добави и, че не може да се очаква да търпят безкрайна финансова загуба.

Според Лазаров, НЗОК се притеснила, защото само за 2 години средствата за лъчетерапия се почти удвоили, тъй като лекарите се научили как да ползват новата апаратура и са успели да я натоварят "на пълна мощност". Той добави, че около 100 души в България се занимават с лъчетерапия, а 84 са се подписали в специално писмо до отговорните институции. Има отговор от зам.-здравния министър Жени Начева, която е била директор на НЗОК и беше отстранена за злоупотреби през 2010 година (преведени 1,6 млн. лева без основание на ВМА, "Токуда" и болницата в Смолян) и в понеделник, 18 юни, ще има среща.

Лазаров каза и, че ако някой заяви на онкоболен пациент, че терапията му се отлага с над 3 седмици, пациентът да отиде в НЗОК и да поиска да бъде лекуван в чужбина, което законът позволява. Това ще е 10 пъти по-скъпо за държавата, уточни лекарят.

Лимитите орязват с около 30% дейността на лъчетерапевтичните центрове и ще бъдат спестени около 8 млн. лева. Лекари предупредиха, че така ще почнат да се правят списъци с чакащи пациенти.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Срамота. Да се подиграват с нещастието на горките хора! Нали има толкова излишък в бюджета, защо е необходимо това със здравеопазването???
Aнонимен
на 14.06.2018 г.
0
 
 
пълен геноцид. унищожение на българската нация.
0
 
 
Като ходят някои за направление за кръв и урина веднъж годишно,казвали ,че направленията свършили.Егати наглостта.То си е така.
+1
 
 
На този който въвежда лимит да се наложи да ползва тази здравна услуга и да му кажат да чака, но защо ли го мисля , той ще си плати в чужбина лечението.Не знаят колко е страшна диагнозата рак и с какво се сблъскваме ние пациентите.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Избори в Турция
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Санирането на сградите
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: