Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ридаеща от мъка, че избиват животните й, баба разтърси България
Автор: Екип Ruse24.bg 12:35 / 14.07.2018Коментари (25)1287
©
Снимка на баба, която държи коза и плаче в истинска агония обиколи за часове интернет пространството. Гениалният и емоционален кадър е направен от Даниел Стефанов и отразява неописуемата болка на една жена, която знае, че на другия ден цялото й стопанство ще бъде изтребено.

"Баба Дора...от няколко дена плаче, не може да спре... и утре ще плаче...може би за последно. Живее с 30-те си козички и още толкова ярета, всички си имат имена, Гергана, Тодорка.... това са децата ѝ... не спира да им говори, за тях живее, с тях става и с тях ляга... тази нощ за последно... утре ще бъдат евтанизирани... всичките около 60 нейни ЗДРАВИ деца, с които тя живее и с които се изхранва. От утре баба Дора ще е празна...

Толкова болка, сълзи и мъка видях днес... най трудната ми снимка... баба Дора искаше да я снимам...плаках..", признава авторът на снимката. От няколко дни в Странджа тече умъртвяване на животни от селски стопанства. Причината – предполагаема зараза с чума. Дори и само едно животно да бъде диагностицирано с това заболяване се евтанизират всички в голям радиус.

"Все още не е категорично установен източникът на инфекцията на чумата по животните. Най-вероятно причината е нелегална търговия или неспазени мерки". Това каза министърът на земеделието Румен Порожанов в парламента в отговор на въпрос за избиването на животни в Странджа планина заради случаи на чума. Той подчерта, че става дума за чума по дребните преживни животни и не подлежи на лечение, но не е опасна за хортата.

"Болестта се предава основно чрез пряк контакт на животните. Инкубационният период варира от една до три седмици.Там, където болестта се явява за първи път, протича остро и с висока температура над 41 градуса", добави Порожанов. Министърът каза още, че заради чумата са били евтаназирали общо 1946 дребни преживни животни в двете първи констатирани огнища в село Воден и село Кости. Ограниченията за търговия с дребни преживни животни и продукти от тях остават за общините Болярово и Елхово в област Ямбол, както и за общините Царево, Малко Търново, Средец, Приморско и Созопол. 

Пострадалите земеделски стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще плучат компенсация компенсирани с 25 лв. заради нереализираните продажби на мляко. Те обаче обаче протестират и искат компенсацията да бъде 40 лева. "Това ни е един от споровете с протестиращите овцевъди днес. Те желаят да има 40 лв. компенсация, което смятаме за нереалистично", каза министърът. "Всяка седмица се извършват клинични прегледи за откриване на отклонения от здравия вирус, както и във всички обекти с дребни преживни животни в общините по границата с Турция", каза той. Порожанов каза още, че следващата седмица ще започне и изплащането на обезщетенията за собствениците на евтанацираните животни в Кости и Воден. "Мисля, че обезщетенията са цени, които са изключително разумни.

По най-бързия начин ще организираме оценката и на животните, които за съжаление през тези дни трябва да бъдат евтанизирани", обясни той. "Средната за овцете, които са по селекционен контрол цена, която се получава за обезщетение е 225 лв. За овцете, които не са по селекционен контрол, оценката е по наредба. Вчера я върнах за ревизия, за да бъдат защитени пострадалите животновъди. Средната стойност няма да бъде по-малко от 150 лв.“, поясни министър Порожанов. Той каза още, че за евтаназираните овце майки и кози майки ще бъдат изплащани и 25 лв.

Първоначалната оценка е била за 20 лв. "Пострадалите земеделски стопани в засегнатите общини на област Ямбол и област Бургас ще бъдат компенсирани чрез минималната помощ de minimis в размер на 25 лв. за овце майки и кози майки. Ставките са формирани на база прогноза, нереализиран остатък сурово мляко по средна пазарна цена“, каза министърът. По думите му първоначалната оценка е била 20 лв. на животно, но са решили 25 лв.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Много плаче жената,като я гледам.Лицето й е червено,като домат !
0
 
 
Можеха да оставят да разберем дали наистина ще пламне епидемия. И тогава пак щяхме да четем -ЗАЩО? Кой е допуснал? Нужно е да се обяснява, не показва скръб и мъка. Разбира се, че всеки ще страда и протестира. Това е бит за тези хора.
0
 
 
Не видяхме болни животни, какво говорите? Така се процедирало, доказано ли е? Защо не се направи втора проба?
0
 
 
Като та гледам къв ляв пе*ал си мнението ти е без значение
0
 
 
Шефа от Горе гледа Внимателно!!! Води си записки..... После ВСИЧКИ В КАЗАНА В АДА...... деца-внуци-правнуци..... Всички ще платят цената..... Сълзите и стреса на тези истрадали хорица.....
+1
 
 
Кадъра е наистина разтърсващ, мъката на хората също,жалко за животните. Но така се процедира при такъв тип заболявания иначе щетите могат да бъдат още по големи. Само не разбирам дебилите спекулуращи с мъката на хората и насаждащи мнението че това се прави с друга цел!
0
 
 
Защо не оставят някакъв инкубационен период? Защо не направят нови изследвания? Защо няма лечение? Защо убиват хората, съсипват живота им? Защо затриваме всичко българско?! Защо сме толкова прости да ближем европейските задници?! За да ядем и внасяме техните боклуци ли?!? Къде са ни законите? Нали това е частна собственост?!? Защо? Защо? После защо бягаме?!? А как иначе бе господа управници? Не след дълго вече няма да има кой да управлявате, кого да смучете и малтретирате, тогава от кого ще крадете?!?
0
 
 
Избиват животните, унищожават хората ,Борисов и останалите уроди дано горите в адски мъки в Ада!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Бюджет 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: