Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
20 000 онкоболни изхвърлени от здравната система
Автор: Екип Ruse24.bg 17:10 / 03.05.2016Коментари (5)1071
© Ruse24.bg
Над 20 000 българи, колкото според статистиката са болните от рак в краен стадий, са изхвърлени от здравната система у нас. Причината е, че по закон те могат да се лекуват само според установените стандарти и нямат право да се възползват от алтернативи начини на лечение, признати в чужбина.

Така те са принудени да чакат края на живота си у нас или да търсят варианти за лечение навън. Това съобщиха пред "Труд" лекари, които искат промени в закона да признаят интегративната медицина у нас.

"Чиста проба престъпление е да откажеш лечение на тези хора. Остават им по няколко месеца живот. Били са на стандартна онкология, но без резултат. Те имат един шанс и това са интегративните методи, които съчетават стандартни и алтернативни методи", заяви д-р Христо Дамянов от Медицински център "Интегративна медицина", където се лекуват пациенти, на които конвенционалните методи не помагат.

По думите му там успяват да ги вкарат в ремисия и дори подобряват начина им на живот. Въпреки това обаче в България методите им са незаконни.

"Раздразнили сме всички, защото искаме промени в закона. В момента всички здравни документи у нас са остарели. Пречат ни да лекуваме", посочи д-р Дамянов и допълни, че се борят с огромната некомпетентност на чиновниците.

За разлика от други държави, където има десетки клиники по интегративна онкология, у нас действа един център. Това кара пациентите в него да поискат защитата му в писмо до всички възможни държавни институции, така че да имат шанс за живот.

"Всеки опит за нови методи се пресича", разказа д-р Дамянов, заради което днес медицинският център по интегративна медицина и Центърът за защита на правата в здравеопазването организират пресконференция.

Въпреки липсата на законова основа алтернативните методи навлизат много сериозно в болниците у нас. Поне 10 лечебни заведения работят с тях. Според чиновниците обаче те нямат право на това, защото онкоболните в България се лекуват само и единствено по стандартна онкология.

"Заради това над 1400 българи ходят да се лекуват в Турция годишно, което е грехота, защото можем да го правим и тук", уточни д-р Дамянов.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: