Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Българите в чужбина вече получават свидетелство за съдимост в рамките на час
Автор: Екип Ruse24.bg 17:52 / 02.05.2016Коментари (3)445
© Ruse24.bg
Българите, които живеят в чужбина, вече могат да получават свидетелство за съдимост в рамките на час след подаване на заявление в българските консулства. Подобряването на услугата стана факт след сключено споразумение между Министерството на правосъдието и Министерството на външните работи.

С въвеждането на тази опция гражданите вече могат по електронен път през интернет чрез електронен подпис да заявят, заплатят и получат електронно свидетелство за съдимост от всяка точка на света. Достатъчно е да имат достъп до интернет.

Промените в нормативната база позволяват заявените по електронен път свидетелства да бъдат получени в консулствата като електронно подписан документ, който се разпечатва и заверява от служителя. С електронизирането на услугата времето от заявяване до получаване на свидетелство се съкрати от един месец на един час.

836 електронни свидетелства за съдимост, заплатени директно от сайта на Министерството на правосъдието чрез дебитна или кредитна карта, са издадени за последните 5 месеца, като общо издадените свидетелства за същия период са 1195. Това показва справка на дирекция "Електронно правосъдие и регистри" на министерството.

Новата опция бе въведена през декември миналата година, когато Министерството на правосъдието разшири функционалността на системата за издаване на е-свидетелство, като предостави възможност за заплащане на услугата директно от сайта на Министерство на правосъдието. 

Заплащането се извършва в реално време, услугата веднага се заверява като платена и се стартира процеса по нейното предоставяне, като така се пести време на гражданите. При картово плащане дължимата от гражданина преводна такса е равна на НУЛА, иначе таксата за е-свидетелство е три лева за разлика от хартиеното, за което се дължи такса от пет лева.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
А в Бъхлария "Република България" за същата услуга трябва да си носите акт за раждане,след това следва проверка от няколко дена и чак тогава ще си получите "евентуално"чисто новото свидетелство за съдимост.Бягайте от тази държава ХОРА,зад граница всичко е по-бързо и по-лесно. УВИ И ЖАЛКО.!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: