Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Въвеждат етичен кодекс за използване на интернет от ученици
Автор: Екип Ruse24.bg 11:14 / 03.05.2016Коментари (2)950
© Ruse24.bg
От 1 август тази година ще бъде въведен етичен кодекс за използване на интернет и социалните мрежи от ученици. Правилата ще бъдат валидни за всички училища, съобщава БНТ.

В наказанията се предвижда и изключване от училище, а санкционирани ще бъдат онези ученици, които пускат във виртуалната мрежа снимки и клипове компрометиращи техни учители или съученици.

"Кодексът не регламентира наказанията, а какво трябва и какво не трябва да правят учениците", заяви Асен Александров, директор на 51 СОУ и съветник в МОН.
По отношение на санкциите, според него, те са описани в правилниците на училищата и на Министерството на образованието. 

"Ние непрекъснато работим срещу интернет тормоза. Поведението в интернет е част от нашата образователна програма. Това учат учениците в часовете по информационни технологии от 2-ри до 12 клас.

Напоследък се занимаваме и с родителите - обясняваме им, не само в началото на годината, когато подписват декларация, но и на редица родителски срещи колко е важно, че когато детето седи кротко в другата стая, всъщност може да се случват много неприятни неща за тяхното дете. Считаме, че там е борбата", заяви Александров.

"Днешното родителство стана по-сложно - вече не може да си просто родител, трябва да си и дигитален родител", заяви Георги Апостолов от Националния център за безопасен интернет.

"Родителите масово се страхуват, че не могат да говорят с децата си на тази тема, защото те разбират по-добре. Това не е вярно, защото интернет отдавна вече не е технология, а е социална среда и там би трябвало да важат същите правила, както в реалния живот. Това трябва да се втълпява на детето от най-ранна възраст", каза още той.

Според него фокусът на учебната програма по компютърна грамотност от 1-ви до 4-ти клас не трябва да е върху технологиите, а върху медийната грамотност и социалните умения, които очевидно днешното семейство не успява в достатъчна степен да развие.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
За мен това е абсолютна тъпотия. В основата е сбъркано, че трябва да наказваме ученик за статус " мимито от 11б духа яко"... Интернета е велик, защото никой не те задължава да гледаш/четеш нещо, след като не ти харесва- подминаваш. Всичко останало е въпрос на възпитание и личен морал.
0
 
 
Кодекс и правилник са две различни неща. Just sayin'. Вторият параграф съм почти сигурна, че се покрива от закона, но не съвсем. Също правилата не са изобщо същите в интернет и това е болезнено очевидно. Това е така главно защото хората изпитват по-малко страх в интернет, чувстват се по-защитени и съответно по-смели. Последно - в по-голямата част децата наистина разбират социалните мрежи по-добре от родителите си, тъй като прекарват повече време там. Решението не е родителите да се опитват да прилагат възпитание, като шпионират децата си в интернет, или като се опитат да наложат тежката си дума, която не е задължително да важи. Решението е да разберат какви са ненаписаните, един вид, закони на социалността в нета и чак тогава да се опитват да се намесват в онлайн животът на детето си.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Парламентарни избори 2023 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: