Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
102 фирми от област Русе ще бъдат подкрепени с 14 млн. лв.
Автор: Екип Ruse24.bg 12:22 / 03.04.2023Коментари (0)344
©
Общо 102 фирми от област Русе ще получат безвъзмездна финансова помощ по първите две отворени и вече приключили процедури от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ) по линия на Министерството на иновациите и растежа. Министър Александър Пулев обяви това след среща с областния управител на Русе Анатоли Станев.

За крайдунавския град икономическите отношения между България и Румъния са от голямо значение. Станев коментира, че северната ни съседка е важен партньор за Русе и Северна България. По данни на БНБ, стокообменът с Румъния бележи ръст през миналата година и възлиза на близо 7.5 млрд. евро. Това е с 1 млрд. евро увеличение спрямо 2021-а. Българският износ за северната ни съседка е над 4.8 млрд. евро, а вносът – 2.6 млрд. евро.

Според министър Пулев, тези числа показва, че е време да се организира от българска страна инвестиционен и бизнес-форум за компаниите от Румъния и България, каквото събитие Министерството на иновациите и растежа проведе вече с турския бизнес в Бургас през март.

 Министерството ще организира на 10 април в София за всички кметове и областни управители среща за запознаване с предстоящата по Плана за възстановяване процедура за развитие на индустриалните зони, съобщават от banker.bg. Предимство при кандидатстването ще има именно Северна България с цел намаляване на регионалните дисбаланси.

От години Русе се очертава като лидер в Северния централен район на страната по активност на фирмите по Плана за възстановяване. Общо 13 млн. лв. ще получат 49 фирми от областта за процедурата "Технологична модернизация“ по Плана за възстановяване и устойчивост. Целият бюджет е 260 млн. лева. От него ще се възползват 953 фирми от всички области в страната за ново оборудване, техника, машини и софтуер за обновяване на техническия парк.

По втората процедура – за "ИКТ решения и киберсигурност“, в област Русе финансиране ще получат 53 микро-, малки и средни предприятия за общо 1 млн. лв., като грантовете ще са между 3000 лв. и 20 000 лв. и няма да се налага съфинансиране. За цялата страна одобрените фирми са 1599, а бюджетът е малко над 30 млн. лева. Парите са за създаване на корпоративни уебсайтове, мобилни приложения, онлайн магазини, дигитален маркетинг, системи за връзки с клиенти, за бизнес анализи, онлайн обучения и уеб-базирани услуги за платформи и вътрешни мрежи за споделяне на информация.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: