Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
1074 българи чакат за трансплантация
Автор: Екип Ruse24.bg 11:03 / 08.07.2016Коментари (0)534
©
В регистъра на Изпълнителната агенция по трансплантации като очакващи подходящ донор са се включили 1074 българи. 

Както навсякъде по света, най-много са хората с бъбречна недостатъчност. Въпреки голямата абсолютна бройка - 978 души, те са по-малко от 1/3 от около 3500 живеещите на хемодиализа. 

Процедурата изпълнява ролята на изкуствен бъбрек, но качеството им на живот не може да се сравнява с това на трансплантираните. Нефролозите твърдят, че след операцията пациентите вече имат пълноценен живот в продължение на десетилетия. Въпреки това повечето от подходящите по медицински критерии за смяна на бъбрека не желаят да се включат в регистъра на потенциалните реципиенти.

Специалистите смятат, че това се дължи на няколко фактора. Единият е недостатъчната информация за възможностите и детайлите около трансплантацията, които пациентите получават в по-малките селища. Възпираща роля има и песимизмът, че въпреки увеличаването на съгласията на роднините на хора в мозъчна смърт за донорство през последнитеняколко години, все още случаите са малко. 

Сред обезкуражените има и такива, които опитват емиграция в държави като Испания например, където шансът за трансплантация е по-голям, защото има повече донори. Или се търси вариант за трансплантация в държави, в които законодателството разрешава кръстосано донорство. 

Зад това се крие практическата възможност, ако пациентът има роднина, готов да дари орган, но между тях двамата липсва биологична съвместимост, да се търси друга двойка със същия проблем и съвместимост на реципиентите с дарителите от другата двойка. Третата основна причина да не се заявява желание за трансплантация е изцяло субективна. Част от пациентите на хемодиализа се боят да поемат риск, при положение че за разлика от други органи е възможно работата на бъбрека все пак да се поеме заместващо.

В общия национален регистър на очакващите здрав орган са 45-има българи, които се надяват на донорски черен дроб, 25 на сърце, 17 на бял дроб, 8 на панкреас и 1 на тънко черво. У нас последните 3 вида трансплантации все още не се извършват и пациентите се включват в листите на Евротрансплант.

"За трансплантация на бял дроб вече активно се подготвят български лекари, започнаха специализации и се надявам, че още тази година ще бъдат направени първите операции у нас", каза директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Марияна Симеонова.



Източник: 24 часа






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: