Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
108 нови гранични полицаи положиха клетва
Автор: Петя Кузева 16:16 / 10.11.2023Коментари (0)1056
108 стажанти от Полицейското училище в Пазарджик постъпиха на служба в Главна дирекция "Гранична полиция". Това се случи на една по-различна клетва в центъра на областния град - пред близки и роднини, както и в присъствието на цялото ръководство на МВР. 

"Изборът да служите на Родината, да пазите националните и европейските граници, е достоен за уважение. Завършихте успешно първоначалното си професионално обучение и започвате своята реална служба в граничните звена на МВР. Вашата мисия е отговорна и рискова, тя може да бъде изпълнявана само от служители със силна воля, издържливост и лоялност. Вярвам, че въпреки трудностите, вие уверено и достойно ще изпълнявате своите задължения".

С тези думи министърът на вътрешните работи Калин Стоянов се обърна към новите служители на ГД "Гранична полиция". Той припомни, че със засиления миграционен натиск през последните години, върху МВР паднаха все по-големи отговорности, задачите стават все по-трудни, сложни и изискващи от служителите решителност, съобразителност, адекватна реакция в кризисна ситуация. 

"Граничните служители ежедневно се сблъскват очи в очи с престъпления, свързани с опити за нелегално пресичане на границата, с инциденти с мигранти, с трафик на хора. Всички помним, че наши колеги загубиха живота си, изпълнявайки своя дълг, за което им дължим признание и поклон, но и поука – да променяме правилата или да създаваме нови, така че да отговарят на заплахите и да предотвратяват подобни тежки инциденти. Затова вашата теоретическа, физическа и психическа подготовка е изключително важна", каза Стоянов. 

Той подчерта, че работата на граничните полицаи има отражение както върху сигурността на гражданите и страната, така и върху изпълнението на поетите ангажименти в качеството ни на външна граница на Европа. Стоянов коментира, че от днес 108 стажанти ще се влеят в редиците на  ГД "Гранична полиция", а през следващите месеци, след първоначален курс на обучение, ще постъпят още 128 гранични полицаи. 

Министър Стоянов не скри задоволство от проявения огромен интерес към обявения преди около 20 дни конкурс за назначаване на гранични полицаи в ГДГП, в рамките на който, вече е минал първият етап - приемането на документите и уточни, че по-голямата част служителите ще бъдат разпределени предимно по българо-турската и българо-сръбската граница -  външните граници на ЕС. 

"Колеги, помнете този ден, помнете, че преди една година вашата мечта е била да бъдете полицаи. Направете така, че работата ви да не е просто служба, а да е ежедневно сбъдване на тази мечта. Служете с доблест и чест и винаги помнете девиза на граничарите: Нито крачка назад, зад нас е България", пожела на новите гранични полицаи директорът на ГДНП гл. комисар Антон Златанов. 

Тържествена клетва на стажанти от Центъра за специализация и професионална подготовка при Академията на МВР се проведе на площад "Съединение" в центъра на Пазарджик. На нея присъстваха заместник-министрите Ивелина Дундакова и Кирил Ценкин, началникът на кабинета Васил Кръстев, главният секретар на МВР главен комисар Живко Коцев и неговият заместник главен комисар Димитър Кангалджиев, директорите на ГДГП и ГДНП главен комисар Антон Златанов и Атанас Илков. Присъстваха още областен управител на Пазарджишка област Валентина Кайтазова, ръководни служители от Главна дирекция "Гранична полиция", ГДЖСОБТ, ОДМВР-Пазарджик, Академия на МВР, много близки и роднини на граничните полицаи.

Отличилите се по времето на своето обучение стажанти, завършили с отличен успех, получиха своите грамоти лично от министър Калин Стоянов и от представители на ръководството на вътрешното министерство. След завършването на своята първоначална подготовка в ЦСПП-Пазарджик стажантите ще се влеят в структурите на граничната полиция в цялата страна. Тържествено служение бе отслужено от Знеполски епископ Арсений и свещеници от Пазарджишката духовна околия.

На церемонията бе представена техника и оборудване за охрана на държавната граница от различните звена на Гранична полиция. С голям интерес присъстващите деца наблюдаваха демонстрацията на служебните кучета и техните водачи. 

Часове по-рано директорът на Главна дирекция Гранична полиция анонсира тази по-различна клетва в личната си страница във "Фейсбук" така: 

"Ще бъде една по-различна клетва!

Взехме решение да възвърнем духа и тържествеността на ритуала по полагане на клетва от новите служители на МВР, а първи ще бъдат граничарите!

Ще изнесем церемонията на централния площад в Пазарджик, за да може моментът, в който всеки нов служител на МВР се заклева да служи на Родината си, да бъде достъпен не само за техните близки и роднини, но и за всички останали хора.

Каним всеки, който има време и възможност, да се присъедини към нас утре, 10.11.2023 г. от 11.00 ч. на централния площад "Съединение" в град Пазарджик, където клетва ще положи новият випуск граничари.

Церемонията ще бъде уважена от цялото ръководство на МВР и Гранична полиция, там ще може да се разгледа различна техника, използвана за охрана на границата, а също и най-верните ни приятели - граничарските кучета.

Това е и момент, в който да запалим искрата у нашите деца и да се зародят нови мечти - един ден и те да станат полицаи!", написа гл. комисар Антон Златанов.

Още по темата: общо новини по темата: 405
25.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
14.04.2024 »
05.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/68 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България и Войната в Украйна
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Енергийна криза
Кабинетът "Денков - Габриел"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: