Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
12 млн. метални двулевки ще дрънчат по джобовете ни
Автор: Екип Ruse24.bg 10:52 / 04.11.2015Коментари (0)448
©
На 7 декември тази година българите ще могат да се разплащат и с монети от два лева. Хартиената двулевка постепенно ще се изтегля от обращение, докато бъде заменена от металната пара. И след прощапулника на новата монета хората ще могат да плащат и с хартиената, докато постепенно тя излезе от портфейлите и се озове в банковите складове, пише "24 часа".

Ще бъдат изсечени 12 милиона нови метални двулевки, а "производството" им ще продължи до 2018 г. Това ще струва на централната ни банка близо 9 млн. лв. без ДДС.

Централните банкери аргументират смяната на монетите от два лева с метални с търсенето на по-голяма рентабилност - металът се изхабявал много по-бавно от хартията и не се налага честа подмяна. Според банкови експерти средният живот на една монета се мери в десетилетия, а на банкнота в зависимост от степента на използване е от една до няколко години.

От последните справки на БНБ става ясно, че само за първите 6 месеца на тази година, като негодни за употреба, са изтеглени 8,5 милиона броя банкноти от 42,5 броя банкноти от 2 лева.

Външният вид на металната пара бе одобрен от Управителния съвет на БНБ през миналата година. Решено е тя да бъде с лика на Паисий Хилендарски, а причината за избора е, че той е отпечатан и на хартиените двулевки.

Вътрешната част на новата монета ще бъде от жълта сплав, а външният кръг - от бяла. Паричката ще е малко по-голяма от тази от 1 лев.

Заедно с търговските банки БНБ готви официалното представяне на монетата и информационна кампания за въвеждането ѝ.

Експерти предупреждават, че преминаването към металните пари може да създаде временни неудобства - монетите са по-тежки от хартиените пари и ще изискват инвестиции за съхранение и превоз от страна на банки, търговски вериги и частни компании от сферата на услугите. Монетите са неудобни и за потребители, които предпочитат електронни разплащания.

Изработването на монетите, както от нова емисия, така и за подмяна на действащи, минава през няколко етапа. Прави се художествен проект за лицевата и обратната й страна. УС на централната банка определя тиража, размера, вида на метала и всички останали атрибути на новата монета.

Обявява се конкурс за избор на изпълнител. Конкурсът за избор на доставчик за заготовките, по които ще се отливат металните двулевки, бе обявен в началото на тази година.

Отсичането на разменните монети от 2 лева е възложено на "Монетен двор" ЕАД.

В момента централната банка има още два договора за изсичане на монети до 2017 г. - един за купюрите от 10, 20 и 50 стотинки с турската компания "Каялар Бакър Алашъмларъ Санайи Ве Тидж" и един за купюрите от 1, 2 и 5 стотинки с "Монетен двор на Финландия".

Тази година изтича и договорът за изработване на металните еднолевки, който бе сключен през 2012 г. с немската SAXONIA Eurocoin.

При избора на изпълнител за железни пари централните банки обичайно допускат компании, които разполагат със собствен финансов ресурс от поне 1 млн. евро и които имат три изпълнени сходни доставки за последните три години.

Намерението за смяната на хартиените двулевки беше обявено още през 2013 г.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: