Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
1/3 от младите двойки у нас изобщо не си правят семейна каса
Автор: Екип Ruse24.bg 09:18 / 01.07.2014Коментари (4)334
©
2/3 от младите двойки на възраст до 35 години не успяват да спестят от приходите си и ги изхарчват до последната стотинка. В малките градове и селата техният дял е 80 на сто, докато в столицата все пак има повече пестеливци - 60% успяват да заделят някой лев. Младите двойки без деца спестяват по-често от тези с малчугани, става ясно от проучването "Съвременните двама" за доходите, разходите и спестяванията на модерните двойки.

В почти 70 на сто от случаите и двамата партньори имат доход от работна заплата, пенсия или социални помощи. Една четвърт от партньорите обаче само един човек носи пари вкъщи.

И докато в столицата при 90% от случаите и двамата пълнят семейната хазна, то в провинцията 38 на сто от младите семейства се издържат от доходите само на единия партньор.

Почти половината от анкетираните домакинства не инвестират дългосрочно. Оказва се, че едва 28% от млади хора влагат спестяванията си в банкови депозити, 7% избират да закупят недвижими имоти, и само 4 на сто ги използват за започване или разширяване на бизнес.

Младите двойки в София използват заделените си средства за нуждите на домакинството два пъти по-често в сравнение с тези в малките градове и селата, където само в 30% от случаите посягат към спестяванията си за посрещане на ежедневни харчове.

Хората в провинцията предпочитат да обръщат спестяванията си в банкови депозити и имоти, докато в столицата има по-малък интерес към такива вложения.

"През последните години спестяванията на българските домакинства растат, но проучването показва, че повечето от младите хора не заделят средства за бъдещето. До известна степен това се дължи на икономическата ситуация, но и повдига въпроса доколко младите хора в България знаят как да планират бюджета си и дали не са необходими допълнителни усилия в тази насока," коментира Илияна Александрова, управител на AMI Communications.

Данните сочат още, че само 47% от всички млади двойки у нас събират целия си доход на едно място, а 1/3 изобщо не си правят семейна каса. Липсата на общо портмоне е характерна за хората без деца, при тях 46% предпочитат да разполагат с индивидуални бюджети.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+5
 
 
Каса...каква каса, хората едва връзват двата края, едва ли дори са се сетили за такова нещо. Хората си правят каса, когато им остава някой лев след като си платят сметките, отделят пари за храна, отделят пари за транспорт и живот...в повечето случаи вместо да спестяват от пари обаче спестяват от храна транспорт или живот и не могат да си позволят да отидат вечер на заведение за да могат да си платят сметките...каси...каси правят хората в читавите държави
+3
 
 
Няма как да се спестява от толкова ниски заплати. Огромна е разликата между заплати и сумарната стойност на реалните потребности.
+1
 
 
защо да спестяват.. ще разчитат на пенсиите - нали?! :-(
Aнонимен
на 01.07.2014 г.
+5
 
 
как с 400 лв. заплата като сервитъор на златните да спести. няма значение дали е сезонна работа или постоянна все е заплата, но с такава няма как.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Лято 2024
Парламентарни избори 2024
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: