Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
20 дни след зверския побой над Стоян Тончев още не е ясно кой е поръчителят
Автор: Екип Ruse24.bg 17:22 / 08.02.2016Коментари (3)903
©
За напредък в разследването на жестокия побой, нанесен на 31-годишния помориец Стоян Тончев на 14 януари, съобщиха от прокуратурата и полицията в първата седмица на февруари.

Разкритията, свързани с прякото извършителство на нападението, доведоха до ескалация на напрежението между пострадалия Тончев и кмета на община Поморие Иван Алексиев.

Още в деня след побоя, когато пусна във фейсбук първото си селфи с обезобразено лице, 31-годишният Стоян посочи своята версия - саморазправата е свързана с публикации в сайта му срещу местната администрация.

Младият помориец бе нападнат малко преди 23 ч на 14 януари на ул. "Солна" на метри от дома си. Той е бил на гости у свой приятел - Виктор Ройдев, който наскоро станал баща. Твърди, че посетил младото семейство, за да занесе подарък на бебето.

"Снощи бях причакан и брутално пребит. Докато ме биеха, питаха докога ще пиша", написа пострадалият във фейсбук рано сутринта на 15 януари. По-късно добави:

"Изпочупен е черепът ми, лицевата част, слепоочията".

Ударите са нанасяни с достатъчно голяма сила, за да постигнат максимални поражения, заяви пред "24 часа" неврохирургът д-р Димитър Добрев. Тончев е със счупвания по цялата лицева част, има фрактура на предна черепна яма, което може да стане входна врата за инфекция на обвивките на главния мозък и това да доведе до животозастрашаващо състояние, обясни тогава лекарят.

За да се избегнат рисковете, Тончев бе на силни антибиотици и е под наблюдение в бургаската болница, след това в друго лечебно заведение, което той не разкрива, му е извършена лицево-челюстна операция. Вече е изписан, възстановява се вкъщи.

През цялото време той информира за състоянието си през социалната мрежа и продължава да поддържа гореща версия, че единствената причина са неговите публикации.

Бруталното нападение предизвика възмущение и съчувствие, стотици окуражиха Стоян в социалните мрежи. Заваляха и декларации в негова подкрепа - включително от Съюза на българските журналисти. За институциите и за самата прокуратура това е нападение срещу журналист и когато се стигна до разкритие на един от извършителите, то бе оповестено на извънреден брифинг от шефа на Бургаската апелативна прокуратура Любомир Петров.

Както е известно, у нас всеки може да си направи сайт и няма пречка да се самоопредели като журналист.

На 3 февруари прокурор Петров в присъствието на шефа на ОДМВР старши комисар Калоян Калоянов съобщи за задържането на 30-годишния Мартин Петров Душев. Той е обвинен за причиняване на средна телесна повреда по хулигански подбуди, с особена жестокост и по мъчителен за жертвата начин.

Душев е един от двамата заподозрени, които бяха арестувани от полицията в Поморие около денонощие след нападението. Заедно със своя приятел Веселин К. той прекарва 24 часа зад решетките, но на онзи етап срещу тях не бяха открити сериозни улики и те се оказаха на свобода.

Мартин и Веселин са посочени от анонимен свидетел като евентуални извършители. На 15 октомври от домовете и колите им са иззети куп вещи - най-вече дрехи и обувки. "Взеха всичките обувки на Веселин, 26 чифта", простодушно разказа приятелката на Мартин Душев в съдебните кулоари на 4 февруари. Или количеството е затруднило полицаите и те не са изследвали всички, или нищо не е намерено, но 26-годишният помориец е на свобода.

Телескопична палка, намерена в беемвето, ползвано от Мартин Душев, се оказва най-важното доказателство срещу него. Според наблюдаващия прокурор Димо Георгиев между металната и гумената част на палката е намерена кървава следа - извършената ДНК експертиза показва, че тя е от Стоян Тончев.

Мартин е съсед на Стоян, двамата са приятели във фейсбук. Веднага след побоя пребитият разказа, че единият от нападателите е бил с маска и не е видял лицето му, другия обаче успял да забележи, дори може да разпознае. Изрази и мнение, че биячите не са от Поморие.

След като името на Мартин Душев бе официално съобщено обаче, Тончев не се изненада, че като обвиняем е привлечен помориец, даже посъветва разследващите да проверят какви са контактите на Душев с хора от общинската администрация и да направят телефонни разпечатки.

Поредното насочване на общественото внимание към община Поморие от страна на Тончев се оказа капката, която препълни чашата на търпението на поморийския кмет Иван Алексиев.

На 4 февруари, след участие в сутрешен блок на Тончев, кметът даде спешен брифинг, на който размаха собствения си некролог.

Обясни, че шокиращата скръбна вест е била публикувана на профила на Тончев във фейсбук. На нея е посочена дори конкретна дата на погребение - 10.10. 2016 г. "Представете си как съм се почувствал", каза Алексиев и допълни, че е приел това като закана за убийство.

За некролога се води досъдебно производство, на този етап е срещу неизвестен извършител, съобщи шефът на апелативната прокуратура Любомир Петров.

Самият Тончев твърди, че не го е изработил, видял го е в интернет и го и споделил. Обясни, че по това време имало и други некролози в нета, включително на Борисов и на тризначките от Благоевград.

В много емоционалното си експозе на спешния брифинг Иван Алексиев стигна до язвителност, която със сигурност в друг момент не би си позволил: "За да ме гони Тончев по този начи, мотивът трябва да е дълбоко личностен. За да мразиш толкова много един човек, значи много го обичаш. Но аз си падам по жени."

В по-сериозен план той изреди 4 въпроса, на които очаква помориецът да отговори. Закани се, че ако няма реакция, той ще даде отговорите сам: Дали би имал доблестта да го обвини директно, къде работи и откога, чии лични интереси защитава и чии партийни интереси обслужва.

Тончев рязко отказа да влиза в диалог с думите:

"Няма да отговарям на кмета, не е на моето ниво"

Той стана разпознаваем по време на кампанията за местните избори, но не чрез сайта си, а като кандидат-съветника, който пробожда октопод с меч. Това е плакатът, който се появяваше най-често по медиите.

Тончев оглавяваше листата на Партия на зелените в морската община, но очаквано повече преференции от него събра д-р Васил Костадинов, собственик на медицинска лаборатория "Лина", която има база в Бургас и филиали в няколко населени места. Публично известен факт е напрежението между д-р Костадинов и общинската администрация в Поморие заради старанието, което положиха местните власти да изкарат лабораторията от МБАЛ - Поморие. Тончев има ангажименти и като пиар на лабораторията.

Кметът Алексиев не назова име на фирма или на друг свой политически опонент по време на брифинга.

Разследването работи по версията за връзка между побоя и публикациите на Тончев на базата на неговите твърдения, заяви шефът на Апелативната прокуратура Любомир Петров. На този етап обвиненият Мартин Душев отказва да дава обяснения, затова не разполагаме с друг мотив, допълни Петров.

Според адвоката на Душев Сава Каров обаче не става въпрос за отказ от съдействие от страна на обвиняемия. "Напротив, клиентът ми даде обяснения. Той заяви, че няма нищо общо със случая", каза защитникът. Душев заяви това и пред районния съд в Поморие, където бе доведен на 4 февруари след обед.

Адвокат Каров наблегна и на липсата на конкретика в ДНК експертизата - в представения документ не се посочвало в проценти съвпадението между взетата проба от Стоян и намерения върху палката клетъчен материал. Според защитника има противоречия в показанията на пострадалия.

Първоначално той посочил, че нападателят с палката е бил около 185 см, после свалил ръста на 180, добавил, че е със светли очи (като Мартин - б.а.).

Друг интересен момент е, че палката, по която са открити следи и от Мартин, е била в ръцете на нападателя без маска, а Стоян непосредствено след боя твърди и пред разследващи, и пред медии, че не познава бияча.

От 4 февруари Душев е с мярка за неотклонение задържане под стража, тя вече е обжалвана и заседанието на втора инстанция ще бъде на 10 февруари.

Продължаваме работата, целта е да установим втория нападател и поръчителите, коментираха от полицията.

Източник: "24 часа"


Още по темата: общо новини по темата: 2
07.02.2020 »
19.01.2016 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 09.02.2016 г.
0
 
 
той ги знае но не ги казва. така че много добре се знае кой е.
+1
 
 
Нищо де... нали цялата страна беше заета, да се занимава със смъртния случай на врачанското ла*но? Щом няма народен интерес към реално значими събития, значи както каза кобрата: продължаваме напред! Прокуратурата и медиите хич, ама изобщо не са подкупни!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Масови протести срещу цените на горивата
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Матури 2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: