Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
20 от контейнерите с отпадъци на пристанище Варна-запад отпътуваха обратно към Италия
Автор: Пламена Николова 13:30 / 27.03.2020Коментари (0)2531
© Ruse24.bg
Архив
Днес, 27 март 2020 г., на пристанище Варна-запад са били натоварени на кораб и са отпътували за Италия 20 от контейнерите с отпадъци, за които се води досъдебно производство от Районната прокуратура във Варна. За реекспорта им прокуратурата даде разрешение през февруари тази година, припомнят от пресцентъра на Апелативна прокуратура във Варна. 

В момента на пристанището  се намират само 25 от общо 127-те контейнера с италиански боклук. Днес е дадено разрешение за реекспорт от Районната прокуратура във Варна и следващата седмица се очаква и последните контейнери с италиански отпадъци да напуснат България и да бъдат върнати в Италия.  

Пресслужбата на Апелативната прокуратура във Варна припомня, че по случая с контейнерите бе образувано досъдебно производство от Районната прокуратура във Варна по член 353г, ал. 1 от Наказателния кодекс, след като бе установено нарушение на реда за пренасяне на отпадъци през границата. Производството бе взето на специален надзор от Апелативната прокуратура във Варна в изпълнение на разпореждането на главния прокурор.

127-те контейнера с отпадъци са изпратени в България на няколко пъти от  италианската фирма "Дентиче пантелоне“ със седалище  в град Салерно и са  складирани на пристанище Варна-запад. Получател на стоката е регистрираната в София фирма "Блацион“ ООД.  

При проверка на съдържанието на италианските контейнери на 17 януари тази година с участието на наблюдаващия прокурор от Районната прокуратура във Варна, представители на РИОСВ, митницата, МВР и ДАНС бе установено, че съдържат текстилни, стъклени и дървени отпадъци, освен пластмаса и каучук. 

След изтичане на 90-дневния срок за временно складиране, в какъвто режим са били всички 127 контейнера с отпадъци от Италия, на 30 януари са проверени и останалите 102 контейнера, изпратени от италианската "Дентиче пантелоне“ за българското дружество "Блацион“ ООД. При проверката е било установено, че и тези контейнери съдържат смесени отпадъци, а не декларираните пластмаса и каучук.

С реекспорта за Италия на 20-те контейнера днес и предстоящото връщане на в Италия и на последните 25 сагата с италианския боклук е към  края си.

Разследването продължава с изпълнение на възложените от Районната прокуратура във Варна действия на територията на Италия и Северна Македония, постановени с европейски заповеди за разследване.

Още по темата: общо новини по темата: 7
29.05.2020 »
28.05.2020 »
14.02.2020 »
05.02.2020 »
31.01.2020 »
30.01.2020 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: