Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
200 000 лева отпуска МЗ за ремонт на Детското отделение в Русе
Автор: Екип Ruse24.bg 15:09 / 18.03.2014Коментари (1)2424
©
200 хил.лв ще отпусне здравното министерство за ремонт на Отделението по педиатрия към МБАЛ - Русе. Това стана ясно вчера по време на организираната по инициатива на кмета на Община Русе Пламен Стоилов и председателя на ПК по здравеопазване и социална политика към Общински съвет - Русе д-р Теодора Константинова дискусия. Повод за нея станаха лошите битови условия в детското отделение, за които алармираха родители и медии. 

В дискусията се включиха народният представители от 19-ти МИР Добрин Данев, областният управител Венцислав Калчев, зам.-кметовете Даниела Шилкова, Иван Григоров и Димитър Наков, арх. Живка Бучуковска, председателят на Общински съвет - Русе засл.проф Васил Пенчев, зам.-председателят на ПК по здравеопазване и социална политика към Общинския съвет д-р Пламен Кожухаров, изп. директор на МБАЛ - Русе д-р Владин Петров, д-р Руденко Йорданов - зам.-председател на Съвета на директорите на МБАЛ - Русе, управителят на Комплексен онкологичен център д-р Камен Кожухаров и на Областния диспансер за пневмофтизиатрични заболявания със стационар д-р Светослав Дачев.

Кметът Пламен Стоилов откри срещата и благодари на всички, които са приели поканата за нея. Д-р Петров изложи накратко хронологията на събитията, довели до невъзможността за прехвърляне на детското отделение от настоящата сграда на IX-я етаж в Хирургическия блок. Проблемът е свързан със смесената собственост между държавата и другите лечебни заведения, които преди реформите са били част от Окръжна болница - Русе. 

На срещата стана ясно, че единствения начин за законовото разделяне на собствеността е по съдебен път. Затова, от КОЦ - Русе е заведено дело, по което Окръжен съд - Русе е отсъдил в полза на центъра собствеността на I-я и IX-я етаж от сградата на Хирургическия блок. 

От МБАЛ - Русе са обжалвали решението на Русенския съд пред апелативните съдии във В.Търново и в момента се чака тяхното решение.

Д-р Петров обясни, че с отпуснатите до момента от здравното министерство средства е бил ремонтиран покривът на сградата, в която се помещава Отделението по педиатрия.

"Това е първата крачка към решаването на проблема с мухъла в отделението", обясни изп. директор на Русенската болница. 

Той уточни, че в края на миналата година е било изпратено поредното писмо до МЗ с искане за отпускане на целеви средства за ремонт на отделението, но до момента няма отговор.

В изказването си д-р Йорданов даде висока оценка на активния диалог и ползотворно сътрудничество между законодателната и местната власти и подчерта, че от политизиране на темата никой не би спечелил. Той уточни, че сградата, в която в момента се помещава детското отделение не дава възможност да бъдат направени сериозни подобрения и модернизации и по-скоро всички ремонти ще бъдат козметични. 

Областният управител Венцислав Калчев също подкрепи становището, че е необходимо да се вземат спешни мерки за решаването на проблема с лошите битови условия в детско отделение. 

На свой ред, народният представител Добрин Данев също даде положителна оценка на т.нар. "русенски модел" на комуникация между законодателната и местната власти и обяви, че исканите средства са заложени в капиталовите разходи на здравното министерство и ще бъдат отпуснати. 

Д-р Дачев апелира ремонтите да стартират в кратки срокове, тъй като мухълът в детско отделение се отразява неблагоприятно върху лекуващите се най-вече от болести на дихателната система там пациенти. 

Д-р Петров обясни, че след отпускането на средствата в размер на 200 хил.лв, наред с освежаването на Отделението по педиатрия, ще бъде направен частичен ремонт на мивките в стаите, ще се увеличи броят на санитарните възли и ще се изгради вентилация, която се очаква да реши проблема с мухъла.

Д-р Константинова благодари на всички участници в срещата, както и на медиите за активната им позиция по темата.






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
дано да направят ремонта както трябва, а не да отидат в някой джоб
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Стрелба по Роберт Фицо
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: