Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
200 учени написаха новата Червена книга на България
Автор: Екип Ruse24.bg 16:32 / 17.07.2015Коментари (0)2442
© Ruse24.bg
808 вида растения и гъби, 287 вида животни и 166 типа природни местообитания са включени в новата Червена книга на България. Тя беше представена от председателя на БАН акад. Стефан Воденичаров и министъра на околната среда и водите Ивелина Василева в БАН.

В подготовката на изданието са се включили над 200 учени. Изданието е от три тома и в него на включени и гъбите, и безгръбначните животни, както и местообитанията.

Причината да се подготви нова Червена книга е заради настъпилите промени - урбанизация, транспорт, много по-активен живот, който оказва в значителна степен влияние върху биоразнообразието, обясни ръководителят на авторския колектив акад. Васил Големански, цитиран от БТА.

В новата Червена книга степента на застрашеност на видовете е определена съгласно новите критерии на Международния съюз за защита на природата.

В първия том са общо 808 вида - шест вида водорасли, 102 вида мъхове, осем вида папратови растения, четири вида голосеменни растения, 539 вида покритосеменни растения, 149 вида гъби.

Във втория том - "Животни", са намерили място и 51 безгръбначни животни, от които 12 вида са в категорията "изчезнали", а 39 вида - "критично застрашени".

В третия том са включени природни местообитания - 11 морски, осем - крайбрежни, 21 вътрешни водоеми, 6 блата, мочурища и торфища, 32 тревни съобщества и съобщества от мъхове и лишеи, 32 храстови съобщества, 40 гори, 16 вътрешноконтинентални скални местообитания. Критично застрашени са 28 природни местообитания, 71 са застрашени, 47 са уязвими, а 20 са потенциално застрашени.

Червената книга има и електронно издание, което е с мултимедийни приложения, фотогалерия, карти.

През последния половин век потреблението на природни ресурси е рязко повишено и от 1970 година насам екологичната ситуация на планетата продължава да се влошава, а биологичното разнообразие е намаляло с 28 процента, според Доклад на Световния фонд за дивата природа, посочи тя и допълни, че тези процеси се развиват и в България, макар и не с това темпо.

Ивелина Василева припомни уникалното биологично разнообразие на България и отбеляза, че мрежата ни от резервати ни нарежда след Финландия и Норвегия.

България е между първите страни в Европа, публикували своя национална Червена книга.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Алексей Навални почина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: