Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
238 деца са починали в соц. домове от глад и лоши грижи
Автор: Екип Ruse24.bg 08:53 / 21.09.2010Коментари (9)1583
©
238 деца с увреждания са починали през последните десет години от глад и лоши грижи в социалните домове. Това показва съвместна проверка на прокуратурата и Български хелзинкски комитет.

От тях 31 са умрели от недохранване, а 84 от занемаряване. В поне три четвърти от случаите смъртта е била предотвратима, твърди зам.-шефката на организацията Маргарита Илиева.

Срам ни е, че в европейска страна деца умират от глад, коментира главният прокурор Борис Велчев, който участваше в представянето на резултатите от проверката.

Заради това обвинението вече са образувани 166 досъдебни производства за причиняване на смърт по непредпазливост. По други 27 дела в момента се събират доказателства за нанесени телесни повреди, а 7 са за сексуални посегателства върху възпитаниците на домовете. В момента на проверката 103 от децата също са с установено недохранване, твърди Маргарита Илиева. Много често те умират от обикновена пневмония, която е напълно лечима, коментира тя. Заради това и смъртните случаи зачестяват през зимните месеци. Проверката показва още, че 149 от децата са умрели в домовете, а не в болниците. Те или изобщо не са били насочвани към лечение, или са били изписвани непосредствено преди да умрат, коментираха от неправителствената организация. В 11 от случаите хлапетата са били изпратени на доктор прекалено късно.

Общо 1362 деца с различни увреждания се отглеждат в 25 дома, като годишната издръжка на всяко от тях е близо 7000 лв., показва справка на Агенцията за социално подпомагане. Според разчети на правителството до 3-4 години домовете трябва да бъдат закрити и да бъдат заменени от защитени жилища или приемни родители.

Освен активистите на Хелзинкския комитет в проверката са взели участие и 18 прокуратури от страната, но в близо 80% от смъртните случаи не са били информирани нито прокуратура, нито МВР, обясни Борис Велчев. В домовете не е водена добра документация и има пропуски дори в смъртните актове.

Според Маргарита Илиева 622 деца са били с тежки заразни болести и опаразитяване, а като цяло хигиената в домовете е на крайно ниско ниво, въпреки непрекъснатите предписания на санитарните власти.

Проверката е показала липса на достатъчен персонал в почти всички от домовете. Кметовете на общините, които отговарят за работата и контрола над институциите, не са предприели почти нищо, коментираха още от Хелзинкския комитет.

Според зловещата статистика в 15 от смъртните случаи дори не е вписана причина за смъртта, а в над 90 изобщо не е правена аутопсия. Според шефката на Държавната агенция за закрила на детето Надя Шабани юридическият пропуск ще бъде поправен преди второто четене на Закона за здравето, който вече ще предвижда задължителна аутопсия при смърт за всички домове.

Най-тежко е състоянието на децата в домовете в селата Медвен, Сливенско, Крушари, Добричко, Петрово, Благоевградско, и Рудник, Варненско.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 22.09.2010 г.
0
 
 
жалко за дечицата в тази пропаднала държава,та били те и болни!нали и те си имат дишици,защо са ги държали гладни!?ЛОША,МНОГО ЛОША СТАТИСТИКА!!! най-вероятно там служителите са крадели от средствата дадени за домовете!!!
+1
 
 
Аз не се учудвам от "социалната" ни държава, това е тя България. На никой не му пука не само за децата, ами и за възрастните в домовете. И това се случва в управлението на правителства които тръбяха на народа че били "социални" ; "от народа - за народа" и ей такива смешни рефрени. Резултата е ясен, и кого ще осъдят (ако изобщо осъдят)? Лелките които за 120 лв заплата и без никакви условия и пари са принудени да се грижат за тях. Цирк е това с главно действащо лице държавата.
0
 
 
Това всичкото е като от някакъв филм на ужасите! Не може да ми го победе умът, че тези неща се случват наистина...в България, с деца! Всичко е толкова "спокойно" и "нормално" все едно става въпрос за изгрева на слънцето...!
0
 
 
Кошмар! Косата ми се изправи от прочетеното!!!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: