Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
30 000 новородени остават без ваксини
Автор: Екип Ruse24.bg 10:10 / 26.09.2014Коментари (0)552
© Bulfoto
Близо 30 000 деца, колкото приблизително се раждат за половин година у нас, ще останат без животоспасяваща ваксина, стана ясно вчера.

Новородените от юни до края на годината не могат да бъдат имунизирани с шествалентната ваксина, защото фирмата спечелила търга не може да я достави. Това съобщи министърът на здравеопазването д-р Мирослав Ненков.

Тя защитава децата от дифтерия, тетанус, коклюш, полиомиелит, хемофилус инфлуенце и хепатит В. Преди промяната на имунизационния календар, която влезе в сила от 1 юни, новородените у нас бяха боцкани с петвалентна, както и с четиривалентна ваксина плюс такава срещу хепатит В. След промяната следва бебетата да се имунизират само с шествалентна.

На обществената поръчка за продукта, обявена през месец март, се е явила само една фирма, която я е и спечелила. Тя обаче, не може да я достави под формата да е в индивидуално приготвена спринцовка, каквото е изискването в Позитивния лекарствен списък, но може да я набави във флакони, поясни казуса д-р Ненков и допълни, че заради разминаването във формата на опаковката министерството е с вързани ръце.

Зам.-здравният министър по лекарствената политика Лидия Нейчева поясни, че въпросната фирма не е подала документ за промяна на формата.

Тя можела да достави ваксината, приготвена като индивидуални инжекции чак след шест месеца.

При това положение, де юре сме изрядни и имаме доставчик на ваксини, но де факто - с обществени средства не можем да ги заплатим заради неотговарящата форма, както е записано в Позитивния лекарствен списък, каза министър Ненков.

Проблемът може да бъде решен, ако имунизационният календар бъде променен спешно, като се разреши да се ползва и старата, четиривалентна ваксина за новородените след 1 юни. Тази единствена възможност, към момента, за спасяване на положението посочи заместник-министър Нейчева.

Здравният министър Мирослав Ненков подчерта, че ако се стигне до такова разрешаване на въпроса, ще се появи проблем, как да бъдат издирени децата впоследствие, за да бъдат боцнати и за хепатит В.

Според лекари, това може да стане, като за издирването им помогнат и социалните служби, които да изискват бележка от родителите за пълния набор от ваксини на детето, преди да отпуснат детските и помощите.

Към момента новородените, за да не останат без имунитет срещу опасните заболявания, се ваксинират с останали количества пет - и четиривалентна ваксина. Педиатрите обаче, недоумяват, какво ще правят, ако бройките се изчерпат, а шествалентната ваксина още не е внесена.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Газови доставки
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: