Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
30% от молбите за ТЕЛК са фалшиви
Автор: Екип Ruse24.bg 09:05 / 31.08.2010Коментари (3)1085
© Ruse24.bg
Фалшиви инвалиди затрупват телковете с купища молби за инвалидност, разкриха от Министерството на здравеопазването вчера.

30% от тях са неоснователни и са подадени от хора, които не попадат в никоя от категориите за инвалидност. Те искат да пробият системата, като се облагодетелстват с пари от държавата. Това заяви председателят на Сдружението на лекарите от медицинската експертиза на работоспособността д-р Петко Ников. Според него единственият вариант да не се промъкват повече фалшиви молби и решения в полза на инвалиди симуланти е решенията на комисията да се разглеждат и одобряват и от комисии на Националния осигурителен институт.

За инвалиди се смятат и всички онези възрастни пенсионери, на които се дава добавка от 25% от социалната пенсия, която сега е в размер на 92,53 лева. Тези плащания действително отдавна трябваше да минат към Агенцията за социално подпомагане, а не към НОИ, за да не се източва системата, подчерта Ников.

Независимо от решението на ТЕЛК последната дума занапред действително ще има НОИ. Всяка специална комисия от осигурителния институт ще разглежда дадената степен на инвалидност. Това заяви д-р Красимира Симеонова - депутат от ГЕРБ и член на здравната комисия в парламента. Предвижда се това да стане с изменение на Закона за социалното подпомагане. Идеята е на социалния министър Тотю Младенов, разясни народната представителка д-р Симеонова. Тя бе категорична, че ще стане съвносител на въпросния законопроект, тъй като по наблюденията й немалко хора с ниска степен на образование и дори неграмотни на възраст между 30 и 55 години вземат категория инвалидност, за да получават пари от държавната хазна под формата на пенсия за инвалидност.

Прави впечатление, че това са хора предимно от Ломско, Монтанско и Видинско, с много нисък социален статус са и от определен етнос, каза още депутатката д-р Симеонова. Вместо парите да отиват при истинските инвалиди, сега част от тях се ползват от хора, които гледат на тях като на социална помощ, добави тя.

Естествено е щом само една институция издава един-единствен документ да има и корупция, коментира Капка Панайотова - член на Управителния съвет на Центъра за независим живот. Неправителствената организация работи второ десетилетие по проблемите на инвалидите в България и е една от най-авторитетните в този сектор.

Едно решение на ТЕЛК сега дава достъп до абсолютно всички придобивки, които се полагат при инвалидност. Докато този монопол не се разбие, от придобивките ще се ползват и други хора, а хаосът в телковете ще продължава, убедена е Панайотова. Срещу такова решение сега човек може да получи процент върху пенсията, друг процент за интеграция, различни добавки и дори картонче за паркиране в синя зона.

Масово сега у нас пенсионери с хронични заболявания, обичайни за възрастта, се натискат за група инвалидност, за да осигурят талончета за безплатно паркиране на децата си или близки в качеството им на придружител, като самите те въобще не ползват автомобилите им. Затова Капка Панайотова смята, че системата за оценяване на степента на увреждания у нас е твърде остаряла. Тя бе категорична, че документация без съмнение трябва да има, но тя не бива да не се състои само от един документ.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако пенсиите и заплатите в България бяха прилични, а не мизерни, ако условията за труд бяха по-нормални, изобщо ако сме нормална държава със среден стандарт такива неща нямаше да има. А ние сме маймунска държава, хората живеят в мизерия и търсят начини да преживяват. Така ще е и така ще бъде докато се краде и се прикриват крадците. Да хванат тях а не да гонят обикновените хорица. И искам да кажа на онзи Анонимния, чиито съсед работи в двора по 24 часа. Ще ти кажа едно: Аман от "бдителни" съседи. Хайде отивай и сигнализирай, но дано и ти да не стигнеш до това положение. Тогава някой друг ще сигнализира за теб.
+1
 
 
Отдавна е публична тайна, че се вземат инвалидни пенсии неправомерно. Има си и такса за това. Диагнозата е диабет. Напоследък- сърце. Половината цигани са с такива пенсии. Сутрин се натъпчат със захар и отиват на изследване. Хора, нямащи и 40 год., с по 3-4 год., че и по-малко трудов стаж, са пенсионери по болест. Като има такива фалшиви пенсионери как да стане инвалидната пенсия за истинските по-голяма?
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Хороскоп за деня
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Газови доставки
Изграждане на Национална детска болница в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: