Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
300 лева излиза първият учебен ден
Автор: Екип Ruse24.bg 08:44 / 25.08.2010Коментари (8)290
© Ruse24.bg
Всяко трето семейство у нас планира да похарчи над 300 лв. за подготовката на децата си за първия учебен ден. Родителите заделя тези пари за пособия, раница, тетрадки, дрешки и учебници, сочи проучване сред 2000 семейства. Сумите за 15 септември са съпоставени с навиците за харчове покрай началото на училище в съседките ни Турция и Румъния, както и в Унгария и Португалия.

У нас родителите се разделят на три равностойни по дял групи според разходите за децата ученици. 31 на сто от семействата се впускат да купуват пособия за над 300 лв., а същият процент се ограничават в диапазона между 100 и 200 лв. Останалата група нашенци са заделили под 100 лв. за подготовка на децата си.

Мнозинството от домакинствата с едно дете са посочили, че ще достигнат 200 лв. за учебници и тетрадки. Тази сума дори надхвърля разходите на някои семейства с двама гимназисти, отчита статистиката. "Този парадокс може да се обясни с факта, че по-малките ученици в семейството често използват ученическите пособия, наследени от големите братя, сестри или просто познат комшия и това спомага за намаляването на разходите", обясниха експерти в търговията с учебни помагала.

Българите масово издирват офертите с най-евтините цени, а не хвърлят заплатите си за тетрадки и химикали в най-близката книжарница, гласят резултатите от допитването. 45% от анкетираните твърдо отказват да купят помагала в последния момент и правят собствени проучвания на пазара преди началото на учебната година. Най-новият хит сред родителите били да пуснат търсачката в интернет за предлаганите цени в големите търговски вериги.

Освен изгодната цена родителите се вълнуват и колко време ще издържат ученическите принадлежности. Проучването разкрива, че за всеки втори българин е важно да купи не само евтини неща, но и такива с добра трайност и качество.

За четирима от пет наши сънародници това е фактор от ключово значение при закупуване на компютър преди началото на учебната година. По-голямата част от българите смятат за важно качеството на училищните принадлежности, екипировката за физическо и чантата.

Източник: Монитор







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
няма нищо безплатно на тоя свят и особенно в България, тва трябва да го знаете перфектно...
0
 
 
Учениците от горните класове изобщо не се вълнуват от маркови раници и тетрадки, искам да ви кажа. Даже и някои учебници изобщо не си купуват. А парите за дрехи така или иначе се дават, затова не бива да бъдат калкулирани в разходите за училище.
v moito sarce nikoi ne sprq,pusnah te teb,vqrvai v tova!mnogo ranih i s mnogo igrah,no kakto s teb s nikoi ne bqh!
на 25.08.2010 г.
0
 
 
тежко и горко на нас родителите
-2
 
 
Този който е писал тази тема, запознат ли е че учебниците са безплатни до 8 клас, освен тетрадките и помагалата по ЗИП-вете.Къде ги измислиха тези 300лв. Освен раницата на детето да е някаква С- класа.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Земетресения в България
Бюджет 2024
Прокуратура и МВР влязоха в офисите на Васил Божков
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: