Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
4000 стажанти трупат опит с европари
Автор: Екип Ruse24.bg 11:44 / 16.11.2015Коментари (0)351
©
Вече 15 са отворените схеми по новата ОП "Развитие на човешките ресурси". Тя стартира през ноември миналата година и е първата от новия период 2014-2020 г. с вече реално изпълняващи се проекти и направени плащания. "До края на годината очакваме да има и възстановяване на средства от Европейската комисия", заяви зам.-министърът на труда Зорница Русинова. Бюджетът на обявените 15 процедури е за близо 590 млн. лв., а проектите, които вече се изпълняват, са за 160 млн. лв. По тях вече са разплатени 27 млн. лв.

Близо 4000 стажанти вече са започнали първа работа по схемата "Младежка заетост", която стартира още миналата година. Те са назначени от над 300 работодатели. Съвсем скоро тази бройка ще нарасне значително, тъй като след края на лятото бюрата по труда в страната са залети с нови заявления от бизнеса. В момента се подбират подходящите младежи, които трябва да преминат интервюта в конкретни фирми. Към края на октомври в бюрата по труда са получени над 7000 заявки на фирми за близо 25 000 работни места. Кандидатстват както работодатели с по едно-две работни места за стажанти, така и големи компании с клонови мрежи в цялата страна, казват от социалното министерство. Бюджетът по схемата е 35 млн. лв. и е планирано от нея да се възползват 8000 младежи.

В ход са и две грантови схеми, насочени към работодатели. Едната е "Активни" и тя дава възможност младежи между 15 и 29 години, които нито учат, нито работят, да бъдат мотивирани да започнат да търсят работа. Преди това, чрез неправителствени организации работодатели или трудови посредници, те ще бъдат насочени да придобият професия. А тези, които нямат завършено средно образование, имат възможност да се върнат в образователния процес, след което да започнат да си търсят работа. Към момента 196 са подадените проекти от неправителствени организации и фирми, които са в период на оценяване. Очаква се в началото на декември да са ясни проектите, които ще бъдат финансирани.

Голям интерес предизвика схемата "Ново работно място", която стимулира работодателите от частния сектор да наемат безработни за срок до 1 година с обучение. Освен това на фирмите се осигурява финансиране и за закупуване на оборудване, обзавеждане, дълготрайни нематериални активи и стопански инвентар за новоразкритите работни места. С приоритет са проектите за разкриване на работни места за младежи, както и за безработни над 54-годишната възраст. Схемата стартира през юни и вече има получени над 1700 проекта. Поради големия им брой оценката върви по-бавно и първите одобрени ще са ясни до края на декември. 

"За да удовлетворим големия интерес, след решение на Комитета за наблюдение бюджетът на схемата беше увеличен от 40 млн. лв. на 100 млн. лв.", съобщи зам.-министър Русинова. Така от тази схема ще се възползват 7500 безработни при първоначално предвидени 3000 души. А над 6000 от тях ще придобият нова или ще повишат професионалната си квалификация.

До края на ноември ще стартира схема, която дава възможност на работодателите да подобряват условията на труд в предприятията и да насърчават мобилността сред работниците. Тя е за 80 млн. лв. и до дни ще се обявят насоките за кандидатстване за публично обсъждане, а през декември да бъде отворена и за кандидатстване. Проекти ще се набират до началото на февруари 2016 г. Освен за подобряване условията на труд по схемата ще се подпомагат работодатели да организират и транспорта на своите служители, ако живеят в други населени места, като се поемат пътните разходи за определен период от време. Ще се финансират и проекти за социални иновации във фирмите. "При предишния програмен период интересът от страна на фирмите да участват с проекти по схемата "Социалните иновации" не беше особено голям, затова решихме тази дейност сега да я съчетаем с другите две инициативи - мобилност и подобряване условията на труд", обясни Зорница Русинова.

През ноември ще стартира и инициатива, която ще бъде изпълнявана от Агенцията по заетостта чрез предоставяне на работодатели на ваучери за обучение и последващо наемане на млади безработни. Тя е на стойност 115 млн. лв. В случай, че не е необходимо провеждане на обучение, безработните младежи ще бъдат директно насочвани към подходящи за профила им работни места. 81 млн. лв. за същите мерки ще бъдат насочени за хората над 29-годишна възраст, като с приоритет са тези над 54 г. По двете инициативи работодателят само със заявка в бюрата по труда ще обявява свободните работни места.

До края на март 2016 г. ще продължи изпълнението на схемата "Нови алтернативи", която е с бюджет от 65 млн. лв. Тя е продължаване на "Личен асистент" от предишния програмен период, но сега не само като социална услуга за хората с увреждания, а и комбинирана със здравна услуга. По нея са обхванати 14 000 хора с увреждания.

Паралелно с това е отворена и схемата "Независим живот", която е за 150 млн. лв. и отново е насочена към хората с увреждания. По нея с проекти кандидатстват общините и вече има 81 сключени договора в изпълнение, като общините вече са започнали да получават и авансовото си финансиране. И тук услугата е комбинирана - социално-здравна с възможност за почасово мобилно обслужване, закупуване на транспортни средства за хората с увреждания и домашен патронаж. "До месец ще покажем добри примери как действа тази схема", казва зам.-министър Зорница Русинова. 240 общини вече са подали проектите си. Одобрени са нови 77 и до края на ноември ще бъдат сключени договорите с тях. Социалното министерство планира да обяви нов прием на общински проекти по схемата "Независим живот" през януари.

Източник: в. „Стандарт“







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Либерализъм и консерватизъм в Европа
Бум на коклюш в България
Преброяване на населението 2021 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: