Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
50 000 нарушители се скрили от КАТ
Автор: Екип Ruse24.bg 09:50 / 16.08.2012Коментари (3)1706
© Ruse24.bg
50 000 нарушители са се скрили от КАТ за последните две години и не са си платили фишовете. Поради тази причина техните данни са били изпратени към Националната агенция по приходите и санкциите им ще бъдат събрани с данъците или налагане на запор на заплатата или имуществото. Всеки месец от столичния отдел "Пътна полиция" изпращат на НАП справки за около 900 водачи, които не са се издължили, съобщи началникът на сектор "Контрол на пътното движение и отчет на водачи" Иво Кирилов в столичния КАТ. Същата мярка вече се прилага и към джигитите, които са отнесли солени актове за по-сериозни нарушения, но не отиват да си вземат наказателните постановления.

"Трябва да е ясно, че на нарушителите няма да им се размине плащането", коментираха от столичния КАТ. Част от шофьорите се укриват с надеждата, че ще минат 2 години, откакто са ги спипали в крачка, и ще изтече давностният срок на фиша им. За да не се случи това, им се изпраща писмено уведомление, в което се приканват да платят. То автоматично удължава давността с още 12 месеца.

За този период НАП има достатъчно механизми да събере глобата, обясниха от Пътна полиция. В момента данъчните изпращат писма до нарушителите дори за фишове от 20 лева.

"Подканяме ги писмено да заплатят в определен срок. Ако не го направят, ги уведомяваме, че имаме право да наложим възбрана на имуществото или заплатата им. Освен това можем да сложим името на нарушителя в списък на НАП с неизрядни платци или да залепим на входа на блока му бележка, в която пише, че има задължения към държавата", разясниха процедурата от Националната агенция по приходите. Друга възможна мярка е да съобщят името на водача, който се укрива, по медиите.

В последните дни най-масовото нарушение, за което КАТ глобява с фишове, е шофирането без включени светлини. Целодневното каране на фарове стана задължително от 7 август, но през първите дни нямаше санкционирани. Полицаите на пътя само предупреждаваха водачите, тъй като повечето не бяха наясно с промените в закона. Само за 4 дни след изтичане на условния гратисен период униформените написаха 74 фиша за по 20 лева.

"С акт санкционираме само когато водачът кара нощем без фарове и представлява реална опасност на пътя", коментираха от КАТ.

За да разбере колко от водачите вече включват късите или дневните светлини, екип от журналисти заедно с патрул на "Пътна полиция" присъстваше на проверка на шофьорите на столичния бул. "Драган Цанков". Първи стоппалката на автоконтрольора видя водач на сива "Шкода". Възрастният мъж зад волана нямаше никаква представа, че е длъжен да включва фаровете и през деня и притеснено започна да търси талона за колата си, който също беше изискан при проверката.

"Бях в Солун и съвсем скоро се прибрах, не знаех, че вече има подобно изискване, тъй като в Гърция не е задължително да се кара на светлини и през деня", обясни водачът. След като документите му бяха проверени, полицаите го пуснаха, а той обеща да спазва стриктно закона.

"Понякога трябва да се проявява и човещина. Човекът беше 38-и набор и наистина, като не е бил в България, няма как да знае, че има промени в закона", обясниха полицаите . 

Вторият спрян беше водач със стар червен "Форд". Оказа се, че шофьорът му беше включил фаровете, но заради годините на автомобила, светлините едва се забелязваха. Вторият нарушител беше жена, която караше бременната си приятелка с "Фолксваген Поло". Дамата зад волана също научи от полицаите за новите изисквания.

"Ама моля ви се, не ме снимайте, че шефът ми е в отпуска и не знам дали ще разреши", помоли жената и продължи. Според служителите на столичния КАТ около 95% от водачите вече пускат фаровете и през деня.


Източник: в. "Монитор"






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Tina Maneva
премахни филтъра

+2
 
 
Обзалагам се,че 50% от тези нарушители хабер си нямат,че имат глоби.Милиционерите си измислят.От две години не шофирам,но се оказа,че имам 12 фиша за нарушения.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: