Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
50-60% е смъртността от птичи грип при хората
Автор: Екип Ruse24.bg 10:58 / 26.01.2023Коментари (0)348
©
Откриха огнище на птичи грип в Етрополе. Заразата е плъзнала в птицеферма за пъдпъдъци в града. 

Вирусологът д-р Радостина Александрова подчерта, че птичият грип се разпространява активно извън България. "Настоящата епидемия надмина и тази през 2015 г. Птичият грип засяга различни видове птици, но и бозайници. Когато говорим за такива вируси, които засягат повече видове, контролът е по-труден. Властите трябва да предприемат строги мерки за ограничаване и да се следи сериозно. Птичи грип се предава много рядко, изисква продължителен, много близък контакт без предпазни средства. Това може да се случи и ако в домашни условия се колят заразени птици. 50-60% е смъртността от птичи грип при хората, може бързо да се стигне до задух и пневмония", коментира тя пред NOVA News.

Според д-р Даниел Денев сигналът е подаден от собственика на ветеринарен лекар в понеделник. "Предходните ден-два са започнали да измират птици. Това не го е усъмнило, защото е било в рамките на нормалната смъртност. След това обаче се увеличават и той се усъмнява. Извършена е аутопсия и са взети проби, на другия ден излязоха резултатите и бе обявено огнището. Предприети са всички законови мерки с цел превенция. В 3 км защитна и 10 км наблюдавани зони няма други птицевъдни стопанства, само тип "заден двор". Птичият грип се предава по въздушно-капков път", обясни той. 

По думите му ще се извършат засилени клинични прегледи в наблюдаваните зони дали птиците се оглеждат в затворени помещения. "Засегната ферма е правила регулярни доставки на яйца, затова ще бъде извършена проверка на всички продукти, излезли от фермата, за 21 дни преди възникване на огнището. Продукцията ще бъде изтеглена и унищожена, ако присъства в търговски вериги. Това би трябвало вече да е сторено. Нито яйцата, нито месото крият риск за хората, но се считат потенциално заразени. Това е единственото огнище на птичи грип в страната в момента", посочи Денев. И допълни, че птичият грип в съседни държави крие риск.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Евроизбори 2024
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Изграждане на Национална детска болница в София
Почина актьорът Матю Пери
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: