Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
78 потенциално опасни бивши уранови мини у нас
Автор: Екип Ruse24.bg 12:01 / 21.04.2017Коментари (0)867
©
78 потенциално опасни бивши сондажи и мини на закрития уранодобив, пръснати в цялата страна, заплашват чистотата на въздуха и на питейните води на милиони български граждани, пише "Телеграф". 

Само 33 от обектите са под контрола на "Екоинженеринг". Това е фирмата, на която е възложено с министерско постановление да махне последиците от уранодобива, да почисти и да прави мониторинг на опасните райони.

В Южна България бившите уранови мини са най-много. В Родопите те са четири: около Елешница, Доспат, Смолян, Велинград. В Тракийската низина са Стряма и Раковски около Пловдив, Ямбол и Тополовград, сочат данните на Изпълнителна агенция по околната среда. Уранови мини е имало и в Монтанско, Симитли, Сливен и Стара Загора, Бургас, Велико Търново, Габрово, Ловеч и Плевен, Търговище, Шумен, Русе, Разград, Силистра, Варна и Добрич. 

Втори Чернобил е надвиснал над България. Потребителите вече търпят последиците от безхаберието на институции, замотаване на информация за замърсяване с уран и алфа-активност на питейни води, коментира Емил Георгиев, главен секретар на Федерацията на потребителите, след среща със специалисти от БАН по проблемите с открития уран в питейната вода на Хасково. 

"Екоинженеринг" взима проби и изследва подземни руднични води в акредитирана лаборатория. Всички данни и резултати се предават на Националния институт по радиобиология и Министерството на здравеопазването. Общините и населението могат да получат тази информация само по Закона за достъп до информация, ако подадат съответното запитване. 

В района на табаните на рудниците около град Сливен се наблюдават повишени стойности на радиационния гама фон, които се дължат на по-високото съдържание на естествените радиоактивни елементи в скалния материал, формиращ табаните, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда към екоминистерството. Няма охрана на закритите бивши уранови обекти. Счетено е, че след като са ликвидирани и затворени минните изработки, не е необходима охраната им.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
Президентски избори в Русия
Първа лига сезон 2023/24
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: