Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
8 мигранти спасени от хладилен камион на ГКПП Гюргево, МВР работи по случая
Автор: Петя Кузева 11:11 / 06.03.2024Коментари (0)942
© Poliția de Frontieră
Осем души, сред които и жена, са спасени от граничните полицаи от Гюргево. Мигрантите са били скрити в хладилен камион сред кашони с подправки и са били в тежко състояние с хипотермия. След като се възстановят, двамата с турския шофьор ще бъдат поети от българските власти, съобщиха от румънската гранична полиция.

От "Гранична полиция" потвърдиха за "Фокус" за намерените в хладилен камион нелегални мигнати, като уточниха, че той не е изключение, а напротив. Сблъскват се с проникнали или опитали да преминат нелегално в България лица ежедневно. Запознати са със случая и се работи по него и към момента.

Хладилният камион се появил на ГКПП Гюргево във вторник сутринта, около 04:00 часа. Зад волана бил 26-годишен турски шофьор, който казал на граничните полицаи, че превозва подправки от Турция за Германия.

"На граничния контрол полицаите са открили в полуремаркето на камиона, оборудвано с хладилна система, сред кашони с подправки, укрити осем души - седем мъже и една жена на възраст от 18 до 35 години. Слизайки от транспортното средство, лицата са били във видимо лошо здраве и хипотермия", се казва в прессъобщението на румънската гранична полиция, цитирано от местните медии.

След като им оказали първа помощ, граничните полицаи се обадили на спешния телефон 112. Веднага на граничния пункт пристигнали няколко екипа на Бърза помощ, които взели мигрантите и ги откарали в Окръжна болница в Гюргево за оказване на медицинска помощ.

"След стабилизиране на здравословното състояние и изписване на чуждите граждани, те ще бъдат поети, заедно с турския шофьор, от българската Гранична полиция за продължаване на разследването", заявиха още представителите на румънската "Гранична полиция".

Само преди броени дни директорът на ГД "Гранична полиция" гл. комисар Антон Златанов направи задълбочен анализ пред "Фокус", касаещ мигрантския натиск към страната ни и свързаното с него приемане на България като пълноправен член на Шенгенското пространство и по суша.

"Ще продължи да има такива групи и те ще продължат да бъдат задържани. Щом това е важно за обществото, е нормално да се превръща в новина. Аз съм максимално честен и наблягам обаче на цифрите и анализите, т.е. ние имаме за цел да възпираме още на самата граница преминаването на огромния брой мигранти, т.е. повишаваме качеството си на работа там, на първата линия. Естествено, че ще има такива, които ще успеят да заобиколят всички мерки, и това се случва по целия свят.

Когато те успеят да преминат и са на наша територия, вече нашата задача е да ги открием и заловим. Понякога това се случва близо до границата, понякога се случва във вътрешността на страната, а понякога чак на изхода от границата ни. И всеки случай е индивидуален, т.е. може да бъдат контролирани по някакъв начин от нас, да бъде препредавана информацията така, че да ги задържим там, където в момента е най-безопасно и за тях, и за останалите граждани, тъй като при поредицата от случаи на неподчинение, които имахме през последните години, е изключително опасно. Все пак нищо не е на всяка цена. Можем да ги задържим в един, в следващ или в по-следващ момент, но човешкият живот и здраве е еднократен. Т.е. не можем да рискуваме живота и здравето нито на полицаите, нито на гражданите, нито на мигрантите, тъй като те също са живи хора. Така че това се случва.

По някой път залавянето на тия групи – даже не по някой път, а винаги – то помага по линия на разследването, на нашето разследване на организирани престъпни групи, помага ни да набираме информация, да анализираме. Така че както виждате в последните месеци, почти всеки месец имаме неутрализирана голяма организирана престъпна група със съответните нива ръководители, изпълнители. И това го показваме на обществото, тъй като е широко разпространено, че се занимаваме само с ниските нива и с превозвачите – не, абсолютно не е така.

Последните престъпни групи, които задържахме, ръководителите им все още са с постоянни мерки в ареста, събрали сме достатъчно доказателства, т.е. да не е просто една PR акция по задържането, а тия хора в момента са извадени от престъпната си среда и се намират постоянно в съответните следствени арести. И се надявам с времето и напредването на техните наказателни процеси те да получат и осъдителни присъди. И продължаваме по следващи престъпни групи, тъй като това е среда, в която празно няма. Когато неутрализирате две групи се появяват трета. Имаме достатъчно информация, никой от тези хора не е застрахован, че утре няма да бъде арестуван за нещо, което е извършил, включително и преди време. Изключително сме активизирали тази работа и тепърва ще имаме много добри резултати там", посочи Златанов.

В последните шест месеца са издадени над 700 заповеди за забрана за влизане в страната.

"Това е организация не само на "Гранична полиция", а и на МВР, на Дирекция "Миграция", на областните дирекции на вътрешните работи. Т.е. активизирали сме като министерство този процес, тъй като открихме, че това е изключително полезен инструмент. Той е използван и преди, в момента сме го фокусирали, така да се каже, с фини настройки така, че спрямо всяко от тези лица да се случва. И това изключително много ни помага, тъй като гражданите на трети страни, които биват наемани от организаторите на трафик, за да превозват мигранти от едната до другата граница, по този начин намаляват, т.е. спрямо тях има, освен наказателните дела, които се водят, но са продължителни в годините, той получава забрана да влиза на нашата територия за съответния период от време", разясни директорът на Гранична полиция гл. комисар Антон Златанов пред "Фокус".


Кадри: Poliția de Frontieră Română

Още по темата: общо новини по темата: 405
25.04.2024 »
19.04.2024 »
18.04.2024 »
14.04.2024 »
05.04.2024 »
01.04.2024 »
предишна страница [ 1/68 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: