Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
8-милионният българин от Пловдив обясни защо нацията ни се топи
Автор: Екип Ruse24.bg 10:48 / 22.07.2019Коментари (0)716
©
"Докато съм жив, надали ще видя новия 8-милионен българин, но силно се надявам и мечтая поне да видя 7-милионния. Ако това се случи, значи има надежда. Както се казва, програма минимум е 7 милиона, а оттам насетне ни чакат много труд и воля за превъзпитание, за да се развиваме пълноценно като нация", сподели пред "България Днес" роденият през 1962 г. Емил Хаджиев, който на тази дата влиза в историята като 8-милионния българин.



През 60-те години на миналия век всеки девет минути в България се раждало по едно бебе. Прости сметки показали, че през 1962 година страната ни ще се сдобие с 8-милионния си гражданин. Емил се ражда на 2 април и в продължение на 24 часа фотографи не спират да снимат него и майка му. Макар че е мечтаел като всяко дете да стане космонавт, сега Хаджийски е адвокат в Пловдив, а за неговите 57 години страната ни се е стопила с над 1 милион човека. Главна причина за колапса Емил вижда в криворазбраното възпитание на младите у нас.

"Личното ми мнение е, че те израстват като егоисти и мислят само за себе си. Как после да очакваме един млад човек да има желание да изгради семейство, да е готов на компромиси и да отгледа собствени деца. За новите поколения семейството се е превърнало в бреме, а това е повече от притеснително", разсъждава 8-милионният българин.

По думите му друг фактор, който подкопава основите на човешките и семейните ценности, е консуматорското мото на хората, за които "новият бог е пари". Като адвокат Хаджиев споделя, че работата му е тясно свързана с хората, сред които вижда все повече необразовани и неграмотни.

"18-годишен идва при мен и се подписва с палец. Абсурдно е. Как да очакваш от такъв човек да притежава устойчива ценностна система и да изгради стабилно семейство и да възпита деца", с притеснение обяснява Емил.

Според адвокат Хаджиев тежката икономическа обстановка е фактор, но далеч не е основната причина за отказа на хората да създават семейства. "Скъпо е, животът винаги е бил скъп, но това никога не е спирало човека", допълва той.

Емил има две деца - момиче и момче. Дъщеря му е компютърен специалист и успешно се развива в България. Синът му, който е завършил Музикална академия, специалност тромпет, в момента специализира в Испания, като намеренията му са да се завърне в родината си и да пробва да се реализира тук.

Раждането на Емил през 1962 г. е ознаменувано с присъщите за социалистическия режим празненства и тържествени поздравления. Комитети, градски управници и армия от журналисти се изсипват както в родилното, така и в дома на родителите му. Тогавашният първи в СССР Никита Хрушчов поздравява България за 8-милионния й жител и изпраща поздравителна телеграма до семейството в Пловдив.

Дарове от властта като апартамент или луксозен съветски автомобил семейството не получава. Пред портата им обаче се появява опаковано с панделка колело тип триколка. Емил пък е обявен за почетен гражданин на Пловдив, което му давало правото на привилегии.



"Баща ми беше комунист идеалист и като такъв той отричаше всяка привилегия, която не е заслужена. За него и майка ми това, че съм се родил на определена дата, не бе заслуга и е прав", спомня си Хаджиев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Природни стихии
Изграждане на Национална детска болница в София
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: