Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
8 млрд. евро ще са нужни за санирането на панелките в страната
Автор: Екип Ruse24.bg 09:43 / 08.10.2010Коментари (5)559
© Ruse24.bg
Панелните жилища у нас са 53 млн. квадрата и за санирането им ще са ни нужни по 150 евро на кв. м или около 8 млрд. евро, съобщи вчера министърът на регионалното развитие Росен Плевнелиев. Тази инвестиция би намалила потреблението на енергия в тези сгради с 40-60 процента. Саниране на двустаен икономисва на обитателите 720 евро годишно от отопление, като за цялата страна ефектът би бил 560 млн. евро, добави той.

Министърът припомни, че панелните сгради в страната са 80 хиляди с над 700 000 жилища и в тях живеят повече от 2,7 милиона българи. Голяма част от жилищния фонд у нас е с показатели, които са с 2,5 пъти по-лоши от съвременните изисквания за енергийна ефективност, уточни той

До 13 октомври ще се намират проекти за енергийна ефективност, за които са предвидени 78 млн. лв., съобщи още държавният чиновник. Вече е сформирана работна група с експерти от строителното и финансовото министерство, МИЕТ и Българския съвет за устойчиво развитие, която ще разработва програма за енергийна ефективност. Целта й е на първо време да направи анализ на проблема и да подготви проект за национална сертификационна система за устойчиво строителство, добави министърът.

От 2018 г. всички публични сгради у нас трябва да са вече с минимален разход на енергия, а от 2020 г. това ще важи и за всички новостроящи се имоти, каза още Плевнелиев.

По данни на строителното министерство по Оперативна програма "Регионално развитие" са предвидени 920 млн. лв. за обновяване на публични сгради - училища, болници, детски градини, като 720 милиона от тях са за подобряване на енергийната им ефективност.

Към тези пари трябва да добавим и други 244 млн. лв., които се използват за подобряване на градската среда и в тези мерки се включва подмяната на осветлението в селищата с ново, икономисващо електроенергия, каза още министър Плевнелиев.

Според строителния министър престоят промени в Закона за енергийната ефективност, Закона за устройство на територията и други нормативни актове и те ще спомогнат за насърчаване на инвестициите в мероприятията за енергийна ефективност.

Източник: в. "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 10.10.2010 г.
0
 
 
Представете си всички самозвани архитекти, инженери, разбирачи от висш калибър, живеещи в един блок да се съберат и да вземат единно решение за оздравяването на сградата и цвета на фасадата!!! Боже, каква идилия! А докато се стигне до плащане, аз няма да съм между живите и дано да има нет на онзи свят и добър човек, който да ми пише каква става. Верно е, че качествена топлоизолоция, поставена професионално под 60 лв с ДДС няма. И това е за повечко квадрати.
+1
 
 
Топлоизолацията наистина струва 50-60 лв. на кв.м от фасадата. А "саниране" означава "оздравяване" и наистина включва укрепване на връзките (заварките) между панелите, подмяна на инсталациите (ВиК, Ел, Топло), което пък води след себе си подмяна на подови настилки, вътрешни облицовки, мазилки, шпакловки, боядисване - това си е един вид нова покупка на жилище, която е далеч под финансовите възможности на 80-90 % от собствениците. Няма да се учудя обаче, ако управляващите задължат със закон тези хорица да плащат целия масраф. А освен това си спомням, че допреди няколко години се твърдеше от експерти и отговорни господа, че животът на панелките бил 40-50 години и трябвало не да бъдат санирани, а разрушавани. Къде е "разковничето", не знам...
+3
 
 
Този министър говори само за топлоизолация. Тя се прави с 50 лв. на квадратен метър. Другото е далавера. Блоковете ни не са санирани защото администрацията ни е алчна. В една Полша са ги санирали отдавна, а живеещите в тях неса дали и стотинка. Финансирането е от еврофондовете.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Природни стихии
Бум на коклюш в България
Парламентарни избори 2024
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: