Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Абсурд! Млада жена не може да съществува в собствената си родина
Автор: Екип Ruse24.bg 10:32 / 25.05.2019Коментари (3)1198
©
Млада жена от Бургас вече 23 години без успех се опитва да получи български документи за самоличност. Изабела, която е родена в морския град в семейство на арменци, не може да продължи образованието си, нито има шанс да гради професионална кариера, защото по документи е чужд гражданин. Страхува се, че може да бъде депортирана в родината на семейството си Армения. Страна, в която никога не е била, съобщава Нова тв.

Изабела се ражда преди 23 години в Бургас. Година преди това - 1994 , семейството й идва в България и се установява в морския град. "Имам акт за раждане, който е издаден в България, но при самото издаване, не са ми вписали ЕГН, тъй като и двамата ми родители са арменци и оттам започва целия проблем, понеже след като не притежавам ЕГН, нямам и самоличност в собствената си родина", казва Изабела Степанян.

Въпреки че няма български документи Изабела завършва основно образование. За средно образование плаща по 900 евро на година. "Положила съм матури след 12 клас, но на практика нямам завършено средно образование, тъй като не мога да получа диплома. Имах огромно желание да продължа да уча и да се развивам в сферата на психологията, но за съжаление през годините родителите ми не успяват да ми извадят документи за пребиваване в страната", посочва още Степанян.

Тя не може да бъде наета и на постоянен трудов договор, заради липсата на документи и през годините работи само на граждански договор през летния сезон.

"При нея случаят е малко по-особен, тъй като чуждите граждани, на които през годините, до навършване на 18 години, родителите им не са успели да им издадат документи за пребиваване, след това попадат в една дупка, която е оставена от закона и не може да бъде приложена спрямо тях нито една точка за издаване на каквото и да е пребиваване, според Закона за чужденците в република България", коментира юристът Свилен Киров.

Затова Изабела вече 5 години се опитва да получи документи за постоянно пребиваване в собствената си родина. "Но тъй като притежавам единствено арменски паспорт и не попадам в нито една графа в закона се страхувам, както аз, така и родителите ми, че ще поискат да ме депортират в Армения. Което според мен е абсурдно, тъй като аз никога не съм била там. През тези години не съм напускала страната и не познавам никого в Армения", посочва още тя.

Вариантите за младата жена са няколко. "Или да се сключи брак, или инвестиции в търговски дружества. За жалост не попада и вече като член на семейството, да използва тази алтернатива, ако член на семейството има законно основание да пребивава, има издадени документи, тя да се ползва от тази преференция", допълва Киров. 

Юристи търсят съдействие от омбудсмана на Република България и народни представители, тъй като на практика, това не е първият подобен случай. Само преди месец в подобна ситуация изпадна и Давид от Несебър. А докато чака промени в закона Изабела не може нито да учи, нито да се развива.

"Надявам се, най-накрая да започна да съществувам в собствената си родина. Да мога да бъда пълноценен гражданин. Да живея, да се развивам тук, да продължа образованието си, да мога да работя, работата, която аз искам,а не работата, която мога да си позволя да работя само", казва Изабела Степанян.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 26.05.2019 г.
0
 
 
Абсурдно е арменка да иска гражданство в България. Българското законодателство не дава автоматично гражданство за родените в България деца на чужди граждани
Aнонимен
на 25.05.2019 г.
0
 
 
Да отиде при Воеводите и лично при Шкембе Войвода.Той ги раздава, но след скандала не знам каква е тарифата.
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Актуални теми
Влизането на България в Шенген
България в еврозоната
Парламентарни избори 2024
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: