Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Административен съд София остави без разглеждане жалбата от кмета на р-н "Красно село"
Автор: Екип Ruse24.bg 16:50 / 03.12.2021Коментари (0)748
©
Административният съд на град София остави без разглеждане внесената жалба от кмета на район "Красно село“ Росина Станиславова и прекрати производството по образуваното дело срещу Столичния общински съвет за реализирането на програма "Европа“. Така, скандално спрените от нея 44 проектни предложения на родни неправителствени организации, най-накрая ще могат да бъдат реализирани.

 

Със свое решение от юни 2021г., Столичния общински съвет обяви класирането и финансирането на въпросните проектни предложения и те трябваше да започнат своята реализация, но неоснователна жалба на Росина Станиславова спря тяхното изпълнение. За града това означава преки пропуснати ползи за над 70 000 души, сред които учители, ученици; деца и младежи, лишени от родителска грижа, деца и млади хора в риск от социална, образователна, културна и икономическа изолация и в неравностойно положение; студенти, психолози, социални работници; лекари и възстановили се от COVID-19 пациенти; възрастни граждани; бъдещи и настоящи родители; групи граждани в риск от насилие; професионалисти в сферата на културата, архитектурата, урбанистиката, журналистиката, туризма и много др.

С жалбите си, които внася кметицата на "Красно село" спира и други общински програми.

Станиславова е обжалвала и решение на СОС от 23 септември за създаване на социалната услуга "Асистентска подкрепа" като делегирана от държавата дейност. Жалбата е оставена без разглеждане, с определение на съда от 10 ноември като недопустима.

Третата жалба на Станиславова е срещу решението за финансиране на проекти във връзка с обявена сесия за 2021 г. по общинската програма "София - град на младите и активните", взето от СОС през април. И тази жалба е оставена без разглеждане, но решението отново е обжалвано. Върховният административен съд потвърждава решението на първата инстанция и делото е прекратено по отношение на част от програмата - за проекти, свързани с доброволчество, младежки инициативи и толерантност.

Друго дело по жалба на Станиславова е за преобразуването на общински сгради, които в миналото са ползвани за детски заведения.

Явно кметицата не иска нови детски градини в София и особено в Красно село, където се намира една от сградите, коментират общински съветници. Според председателят на СОС Георги Георгиев е недопустимо демократично избран кмет да обжалва решения, които са в полза на съгражданите й. И дава пример с проект "Асистентска подкрепа“, по който над 3000 граждани могат да се възползват веднага от тази подкрепа, но заради обжалването от Станиславова трябва да се чака изходът от делото.

Докато се жали в съдилищата, кметицата се вихри и на финансовия фронт, раздавайки пари на себе си и своите близки, пише БЛИЦ.

Комисията на Сотир Цацаров води срещу кметицата на район "Красно село" две производства, като и по двете КПКОНПИ установи конфликт на интереси. Първото решение е от 9 юни 2021 г. В него се посочва, че Росина Станиславова е определила сама себе си като ръководител на проект "Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания" по ОП "Развитие на човешките ресурси" 2014-2020 г. Тя си е определила и размера на почасовата ставка и е избрала екипа по проекта.

По това производство КПКОНПИ я глоби с 15 хил. лв., както и отнемане в полза на държавата на сумата, която е получила - 9981,46 лв. Второто производство беше образувано по сигнал и решението излезе през юли. То е за договор, който кметицата сключила с дъщеря си. Според комисията, кметицата е била в конфликт на интереси в частен интерес на свързано с нея лице - нейната дъщеря: "Самото сключване на договора е нейно право, а не задължение".

Според закона и съдебната практика като лице, заемащо висша публична длъжност, тя е трябвало да си направи самоотвод и да уведоми органа по избора на служители за наличие на частен интерес в конкретния случай. За този казус кметицата е глобена 5000 лв. И двете решения се обжалват пред съда.

Още по темата: общо новини по темата: 3
08.04.2024 »
22.02.2023 »
10.01.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Борба за влияние в Близкия Изток
Парламентарни избори 2024
Предаване "Цветовете на Пловдив"
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: