Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Адриан Николов от ИПИ: Трябва със сигурност да закрием голяма част от общините
Автор: Екип Ruse24.bg 20:03 / 07.03.2024Коментари (0)1055
©
Усещането за несправедливост в заплащането и за неефективността на местната власт е породена от все по-големия брой умиращи общини с все по-малък брой население в тях. Това каза в предаването "Цветовете на България" на Радио "Фокус" Адриан Николов – старши икономист в Института за пазарна икономика.

Парадоксите заплатите на местната власт в малките градчета да са по-високи от тези в големите градове се дължат на промените в Наредбата за заплатите в държавната администрация от 2019 година, когато се позволят увеличаване на заплатите на областните управители, на директорите на държавни и изпълнителни агенции и на някои специфични структури, като за таван е посочена министерската заплата, която в момента е 9436 лева, обясни икономистът.

"Основният аргумент е, че общинската администрация и кметовете все пак трябва да получават достатъчно достойно възнаграждение, за да не бъдат изкушени да се корумпират. Презумпцията е, че достатъчно високата възнаграждения биха били някакъв спирачка за корупция", каза той и допълни, че е трудно да се даде оценка за това дали преди или след тази промяна има повече корупция в местната власт – "като че ли  усещането е, че по-скоро напоследък тя е по-малко, най-малко защото си говорим много повече за нея", допълни той.

По думите му не е толкова важен разговорът дали са много високи или много ниски тези заплати в различните общини. Ключовото в този разговор е самото съществуване на общини с много малък брой жители: "В Закона за местната власт има записан много ясен критерий, който ни казва какво население трябва да имаме, за да създадем една община – това са 6 000 души, но за съжаление няма условия, в което да ги закриваме когато паднат под този размер,“ разясни още той, като добави, че общините, които са под този критерии, са над 90. "Именно това създава това усещане за несправедливост и за неефективност на тази система, тъй като все по-малък брой население разчита на все по-голям брой общинска администрация, публична заетост и т.н.“

"В административната реформа е заключено и решението на този проблем. Не че са толкова високи тези кметски заплати, колкото че създават едно много сериозно усещане за неравнопоставеност и несправедливост и злоупотреба. Това до голяма степен би могло да бъде решено чрез едно доста сериозно посичане на броя общини, които имаме в момента. 265 е много голямо число, което в около 1/3 е изцяло необосновано в своето съществуване,“ поясни той като според него е редно да се помисли за въвеждането на нов по-висок таван за съществуваме на община – около 15 000 човека.

"Трябва със сигурност да закрием голяма част от общините, да ги обединим там, където е смислено, да оптимизираме мрежата и всъщност да установим какъв ще е наистина и броя на жизнеспособни общини. Моето усещане е до 120-130. Това е част от фундаментална реформа в администрацията, за фискалната децентрализация, за овластяването на общините, за които последните 3-4 години предвид несигурната политическа обстановка по-скоро не се говори,“ категоричен е той.

Калина Свежин






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Поскъпване на хранителните продукти
Случаят "Даная"
България и Войната в Украйна
Лоша инфраструктура в Русе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: