Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Адвокат: Голям бич са отношенията със строителите и покупката на имот на зелено
Автор: Йоланда Пелова 15:13 / 24.11.2023Коментари (0)681
©
В момента измамите не са толкова голям бич, както беше в началото на прехода, по-голям бич са отношенията със строителите и с т. нар. покупки на зелено. Защото там много рядко се ползват адвокати, много рядко се проследява собствеността, много рядко адвокат вижда въпросните договори, които са сключени със съотвентна фирма. Това заяви в предаването "България, Европа и светът на фокус" на Радио "Фокус" адвокат Юлия Николова.

"Тези договори представляват нещо като меден месец, в началото строителя ви обещава чудеса, рози и т.н., но това е един договор с много дълго изпълнение. Почти две години, понякога три минават и повече, от подписване на този договор до предаване на сградата", обясни Николова.

По думите й много често се оказва на по-късен етап, че някои неща струват много повече оари на купувача: "Че купувачът всъщност е увреденото лице, не е доразбрал. Не са измами в техническия смисъл на думата. Но първо, предварителният договор не гарантира собственост, тоест, продавачът би могъл да сключи 2 или 3 договора, вие не ставате собственик. Второто нещо, трябва много внимателно да бъде обсъдено, и да бъде записано в този предварителен договор какви са сроковете за изпълнение. Трябва да бъдат предвидени неустойки при забавяне, трябва да се предвиди в кой момент може да влезе банка и да финансира. Много неща са. Това е един много сложен договор, защото той освен правото на собственост, включва и изграждането на самия обект. Така че тези договори се правят нормално от строителя, от инвеститора и е нормално те да бъдат така направени, че да бъдат в полза на инвеститора", обясни адвокатът.

Съветът й е всеки един купувач да се консултира преди да подпише: "Най-неприятните случаи бяха миналата година, когато масово някои строители вдигнаха цените на апартаментите няколко пъти. Имаш подписан договор за една определена цена, вече е почти построен или построен и се обажда строителят и казва “Актуализирам цените". На какво основание, няма такова основание. Но много инвеститори решиха, че имат право да актуализират цените, и за съжаление, много купувачи подадоха. Защото всъщност, това няма нормативна база и няма нормативна основа. И не е необходимо да е записано, както сега се прави, че цените са непроменими. Когато се сключва договор, очевидно цената е непроменима. Трябва да има форсмажор, а тази инфлация, на този етап не е форсмажор, това е един стопански риск, който е следвало този инвеститор да си е предвидил. Защото ако цените сега паднат, няма да ни намалят цените на имотите, аз съм убедена в това нещо", смята Юлия Николова.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: