Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Адвокат: Насилието над хора, поставени в институции, носи белезите на домашното насилие
Автор: Живко Кръстев 14:27 / 16.04.2024Коментари (0)900
©
Илюстративна снимка.
DIS-CONNECTED е проект, насочен към защитата от насилие основано на пола срещу жени, деца с психо-социални и/или интелектуални увреждания. Това каза адвокат Елена Кръстева – част от екипа на Фондация "Кера“ в предаването "Човекът на фокус“ на Радио "Фокус“.

На 18 април ще се проведе заключителна конференция, озаглавена "Правата на хората с увреждания – защита от насилие, мониторинг на услугите и водене на стратегически дела", на която ще бъдат представени два мониторингови доклада, свързани с темата с насилието над жени и деца с увреждания в институциите. Конференцията се организира с общите усилия на Фондация "Кера“, Фондация "Валидити-Будапеща“ и Сдружение "Независима експертна мрежа – НИЕ“.

По думите на адвокат Анета Генова, съавтор на проекта, представители на организациите са посетили общо 14 такива места – психиатрична клиника, дом за хора с умствена изостаналост и още десетина малки институции, трансформирани в процеса по деинституционализация в малки домове, като фокусът е полово базираното насилие върху хора с увреждания.    

По думите на Елена Кръстева самата институционализация на хората е форма на насилие, от друга страна често пъти жертвите на насилие с увреждания попадат в тези институции поради липсата на подходящи условия в общността. Насилието, което се случва и в самите институции, носи много от белезите на домашното насилие, което законодателството обаче не разпознава като домашно насилие и оттам страда и възможността за защита на пострадалите, както и да бъдат насочени към подходящи услуги.

"В Закона за защита от домашното насилие бяха направени промени, като едната е, че вече и хората под пълно запрещение могат самостоятелно да подават молба от защита. Това е положителна стъпка, не се доведе до край и в самия закон не бяха регламентирани специфични мерки за защита. Проблем има и с липсата на услуги. Услугите в България са сепарирани – едните са за хора с увреждания, другите са за пострадали от насилие, като последните често пъти са недостъпни за хора с увреждания, включително и поради липсата на ресурс, с който организациите да могат да направят това,“ обясни тя.

Според адвокат Анета Генова, гласът на хората с увреждания трябва да може да бъде все повече чуваем, защото много често поради тяхната изолирани се създават практики, политики и услуги без да взета в предвид тяхната гледна точка. "Насилието в институции се случва точно защото средата е затворена. Хората, жертви на това насилие, много трудно могат да направят крачката навън и да съобщят за това, което са преживели. Именно тук се налага сериозен анализ за това как да се отвори пътя на хората с увреждания, за да могат да се оплачат от насилието, което преживяват.“






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
Масови протести срещу цените на горивата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: