Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Адвокат Николова: Всяка по-сериозна фирма има нужда от специалист по киберсигурност
Автор: Йоланда Пелова 13:49 / 12.09.2022Коментари (0)330
© Фокус
Адвокат Юлия Николова в интервю за сутрешния блок "Добро утро, България" на Радио "Фокус"

Адвокат Юлия Николова разказа една много интересна случка в социалните мрежи, случка, която доби популярност, разпространи се бързо сред хората. Адвокат Николова прави свой блог, отговаря на въпроси на гражданите, най-често за правната ни култура става въпрос. Здравейте, адвокат Николова.

Благодаря, че ме поканихте. Аз смятам, че моята мисия в момента след 20 години стаж е всъщност да разпространя това знание и този опит, който имам, и затова направих страницата във "Фейсбук“ – "Юлия Николова – Адвокат“, на която се опитвам да правя видеа на правни теми. И действително този случай придоби голям обществен отзвук, хората много започнаха да споделят, да коментират, хората са много притеснени.

Ще ви прекъсна тук, за да кажем всъщност какъв е този случай, тъй като аз не го представих.

Да.

Става въпрос за една нова измама на хоризонта. Жена се оказа с 60 000 лева заем и всичко това – заради кражба на електронен подпис. Адвокат Николова, разкажете ни сега.

Всъщност ние още не сме наясно за какво става дума, но случаят, който ние снехме и при нас дойде по такъв начин, беше, че една дама си живее спокоен живот, гледа си двете деца, самотна майка, до момента, в който на нея й звънят от една банка и й казват: "Г-жо еди-коя си, имате кредит, който не е обслужван повече от шест месеца, и ние ще заведем дело срещу вас, ако не го обслужите или не дойдете нещо да направим, някакво споразумение“. И дамата изпада в шок и ужас – извинявам се за тези думи, които използвам, но то е буквално, защото тя до този момент не е предполагала, че има някакъв кредит. И отивайки в банката, се установява, че кредитът е взет с електронен подпис, а тя също не е имала електронен подпис до този момент. Така че става дума вече за софтуерно приложение, което се смъква, снемат се лични данни, показва се лична карта и по този начин всъщност не става дума за тези флашки, които повечето от нас имат, а става дума за този софтуерен подпис, който се генерира всеки път. Така че случаят е изключително интересен. Аз не искам да плашим вашите слушатели, но всъщност трябва нашите органи да вземат предвид нещата, да проучат, за да може това нещо да не се случва повече на никого. Защото знаете ли, най-интересното е, че когато пуснах чисто емоционално едно видео за този случай, се оказа, че много хора започнаха да шерват, много хора – да коментират, и се оказа, че имаше хора, които казаха "Ами знаете ли, и аз пострадах от такова нещо“, "И аз пострадах“. И ако се видят коментарите, има доста случаи, в които хората казват, че са пострадали от такъв тип измама да го наречем най-общо.

Но този случай специално за вас е прецедент, не сте се занимавали досега с подобни случаи?

За първи път ми се случва нещо такова, но имайте предвид, че в адвокатската практика – аз съм адвокат над 20 години, почти всяко нещо ми е за първи път. Всеки случай е толкова индивидуален и различен.

Уникален.

И всъщност за нас от една страна е предизвикателство да работим различни трудни случаи, от друга страна всъщност то непрекъснато се развива животът и виждате нови форми. Докато преди се е случвало примерно договорът за кредит да бъде подписан с фалшив подпис, или нещо друго да се е случило. Тогава – графическа експертиза, доказваме за какво става дума. Ето сега сме изправени пред нови форми и за нас става все по-трудно ние да докажем и трябва да търсим нови начини, с нови типове доказателства, експертизи и т.н., технически най-вероятно. Така че предизвикателствата пред нас растат и растат, и растат, и растат, защото животът се развива.

Колко често получавате сигнали за фишинг измами и какви са те? Можем ли да коментираме някои от случаите, с които най-често сте се занимавали?

Аз искам да кажа, че на мен това не ми е основната специалност, но всъщност много ме вълнуват нещата, които са свързани с PTOP платформите – предполагам, че знаете, Peer to Peer платформите, различните нови начини на правене на бизнес, на комуникация и т.н. Имам и икономическо образование и много се вълнувам от тези неща. Но съответно ние в момента не може да избягаме и от тази киберсигурност, която навлиза. Т.е. ние трябва малко или много да се съобразим с това нещо. Разказах в блога също за фишинг измама, която се случи дори на мои близки, но тя беше с щастлив край. Вие също предполагам, че сте обект на опити за такива измами, всички слушатели. Аз лично получавам на ден поне по три такива, като има доста интересни – от ЧСИ все едно получавам, "Кликнете тук“, "Направете това“. Но случая, за който аз разказах на страницата, беше доста любопитен, защото всъщност измамниците, които вероятно изобщо не са в България, са прихванали кореспонденция между действителни бизнес партньори и са направили подобен мейл – става дума за българска фирма и турска фирма, които си имат бизнес отношения, разменят си бизнес кореспонденция и те всъщност копират много близо техния мейл, турския имейл, пращат същия договор, който е изпратен за подписване, но казват "Подпишете го, защото детайлите на банката са сменени“.

И всъщност от българска страна никой не мисли, че има нещо лошо. Още по-интересното е, че банката се сменя от турска банка в банка в Англия и всъщност, когато се превеждат парите, става ясно по-късно, че парите не пристигат в турската страна, а всъщност това е фишинг измама. И като виждате, тук директно вадят пари от джобовете на хората. Но най-интересното е, че със съдействието на нашите банки тук – ето, виждате, банките невинаги играят лошата роля, напротив. Това удря по имиджа директно на една банка. Така че в случая, за този, втория случай, за който ви разказвам, със съдействието на местната банка, през която е изпратен преводът, ние успяхме с междубанкова комуникация да се свържем с английската банка и всъщност от английската банка ни изпратиха част от сумата, която не беше изтеглена. Така че това е случай с хепи енд. Но моят призив и апел е да се внимава доста с тези имейл комуникации. Не ми е работа да го казвам, но може би всяка по-сериозна фирма има нужда от специалист по киберсигурност, защото виждате, че зачестяват тези случаи.

И в тази връзка, какво е добре да знаят хората, как могат да се предпазят и какво ще ги посъветвате относно споделянето под каквато и да е форма на чувствителна информация?

Аз не съм специалист по това. Знаете, има защита на личните данни, но виждаме, че се случват както се казва, пробиви в сигурността. На много места ни искат лични данни. Така че аз не знам какво да посъветвам хората. Мога да кажа само, че законодателят трябва да се намеси много съществено, защото ние не може да ги посъветваме "Спрете да си давате личните карти, не давайте на тези, на онези“. Всъщност навсякъде има наши лични данни.

Кои са най-често задаваните въпроси към вас относно правната ни култура?

Ами, много любопитно е, че всъщност в последно време виждам, тъй като започнах да развивам тази страница от два месеца и я развивам много активно, хората задават въпроси и виждам, че всъщност много хора не познават доста основни неща. Като например не знаят какво се случва с имотите им, когато сключат граждански брак, не знаят, че има три различни режима на имуществена общност и че те могат да си изберат един от тези три режима. Така че виждам, че има една празнина. И дори подготвяме едно онлайн обучение, което може да бъде достъпно до всички, защото всеки един човек има право, но аз си мисля, че почти задължение към себе си е да знае, сключвайки брак, какво всъщност се случва с имотите му и да бъде наясно. Ето например елементарният въпрос банковите сметки дали са общи. Да, хората знаят, че част от имотите им са общи, но примерно не знаят банковите сметки дали са общи. Вие как мислите?

Сигурно не са.

Не са. По стария Семеен кодекс бяха общи, сега много хора си мислят, че също са общи, но законът ги изключи и всъщност единият съпруг, когато прибира парите и ги слага по своя лична банкова сметка, те си остават негови. Ако той след това ги вложи в общ имот, придобит по време на брака, това е нещо различно, но ако не ги вложи, те си остават негова лична собственост. И всъщност хората такива съвсем дребни, но съществени неща те не ги познават и не знаят как да си защитят правата. Защото знаете, че за съжаление, при нас статистиката е ужасяваща по отношение на разводите, разводът е много често явление, така че може би трябва да бъдем малко по-практични, когато влизаме в брачен съюз също.

Адвокат Николова, ако предприемаме голямата крачка за покупка на имот, кога трябва да се обърнем към адвокат, кога трябва да потърсим специалист?

Аз много често казвам, че обикновено за покупка на имот се дават една торба с пари и е редно тази торба с пари да бъдат защитени. Много често дори хората вземат пари на кредит, от банки и т.н. и това е една от най-големите инвестиции в техния живот, най-големите покупки. Така че редно е да се направи едно пълно проучване на собствеността и не по-малко важно е този предварителен договор, който се сключва, да се види от адвокат, да се коригира, защото все още брокерската професия не е регламентирана и те всъщност в една част нямат необходимите изисквания и необходимите знания.

Друг важен въпрос, който вие сте повдигали във "Фейсбук“ и който ще бъде полезно да обсъдим сега с вас, е дали може да претендираме за обезщетение при злополука в градския транспорт?

Да. Между другото, това беше много интересен въпрос, който ми зададоха. Аз работя много по застрахователно право, особено земеделски застраховки, имуществени застраховки, съдим застрахователите, когато има спор. И в един момент един почитател на страницата ми зададе този въпрос и се оказа, че има голям интерес към този въпрос. Всъщност градският транспорт е като всеки друг транспорт и когато ви е нанесена някаква щета, вие имате право на обезщетение, като в билетчето и в картата се съдържа и застраховката. Но дори и да нямате застраховка, можете да претендирате по отношение на прекия причинител на вредата – обикновено това дали ще бъде нашият ватман или нашият водач, или другият водач, той трябва да ни изплати обезщетение за нашите наранявания. По принцип в България съществува една обща клауза, че когато причините вреда другиму, трябва да я обезщетите, независимо със застраховател, без застраховател – това е обща клауза, така че всеки има право да му бъдат обезщетени вредите.

И за финал на нашия разговор, как да обобщим всичко това с вас? Как да обогатим правната култура на нашите слушатели? Сега няколко основни неща да споменем.

Ами, мога да ви поканя на моята страница, "Фейсбук“ страница – "Юлия Николова – Адвокат“. Опитвам се да давам това, което съм събрала, разбира се, по един съвсем любителски начин. И другото нещо, което мога да ви посъветвам – винаги ползвайте адвокатите си. По-добре да се обадите и да платите пари за консултация, които са ненужни, отколкото да загубите пари за това, че не сте го направили, и то много пари. Така че може би трябва да си сложите часа при адвоката, както часа при зъболекаря – просто да отидете на един профилактичен преглед и да ви кажат "Не, няма проблем, нямате кариеси“.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
Лято 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: