Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Адвокат: Събирач на вземания няма право да ви заплашва, да ви оставя гладни и без дом!
Автор: Пламена Николова 10:46 / 29.01.2021Коментари (0)1572
©
Кризата около коронавируса остави много хора без препитание и доходи. Мнозина от тях имат кредити, които не могат да разплатят в настоящият момент. По повод на множество запитвания, варненският адвокат Петър Николов публикува във фейсбук полезни съвети, с които да помогне на хора, изпаднали в положението на длъжници, които не са в състояние да се справят с дълговете си и биват системно заплашвани. Varna24.bg публикува коментара му без редакторска намеса:

"Във връзка с честите ви запитвания отговарям на всички, за да знаят правата си. Събирач на вземания няма право да влиза в дома ви, да описва имущества, да ви оставя гладни, без хляб и без дом.

Във връзка със зачестилото изнудване по телефон над бедни и болни хора, някои в особено тежко състояние, е нужно да знаете, че за да ви търси съдебен изпълнител е нужно преди това да сте осъдени с влязло в сила съдебно решение или влязла в сила заповед за изпълнение, въз основа на които да е бил издаден изпълнителен лист.

С този изпълнителен лист трябва да се образува срещу вас изпълнително дело. За всичко това вие трябва да сте редовно уведомени. Съдебният изпълнител не се обажда по телефона да ви плаши с опис на имущество. Съгласно ГПК вие трябва да получите съобщение за опис с посочено място, ден и час. Това е честа измама, която практикуват т.нар. служители на колектори.

Също така законът брани единственото ви жилище и минималната работна заплата, респективно пенсия до минимална работна заплата от секвестиране, обезщетения за безработица, други социални плащания-помощи, издръжката на децата ви, както и имущества необходими за вашето преживяване, които са описани в специален списък одобрен от Министерски съвет и публикуван в Интернет.

Затова не се хващайте на празни приказки и телефонни блъфове. Искайте за всяка дума документ за верността му. Да ви представят съдебно решение, да ви дадат номер на дело, по което сте осъдени, да ви покажат изпълнителен лист, да ви кажат кой е съдебният изпълнител.

Задайте тези въпроси или поканете колектора у вас да свали климатика със съдебния изпълнител и ще видите как няма да получите смислен или точен отговор.

Разбирам, че сте притеснени и едвам оцелявате или сте изплатили по няколко пъти изтегления малък заем, но когато сте в паника, когато ви е страх, когато не знаете какво да правите, първо потърсете съвет от приятел, от познат, прочете за правата си, а най-добре потърсете онзи адвокат във вашия град или другаде, който да ви защити, да ви обясни какви са ви правата, да ви помогне да вземете решение, да подпишете или не споразумение, да платите или не, или да заведете иск, който да установи, че не дължите пари поради липсата на договор, задължение, поради настъпила давност, поради това, че вече сте платили достатъчно.

Пътищата са много, от вас зависи дали ще сте по течението или ще хванете път към спасителния бряг преди да се удавите в тъмната река на дълговете".

Още по темата: общо новини по темата: 11867
28.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
24.03.2024 »
23.03.2024 »
21.03.2024 »
предишна страница [ 1/1978 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Проблем с недостига и износа на лекарства
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: