Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Адвокат от схемата "запис на заповед" с наказание за липса на професионализъм и морал
Автор: Екип Ruse24.bg 12:02 / 21.04.2017Коментари (4)1101
©
Адв. Симеон Миков, чието име изплува в няколко разследвания на bTV за разорени от фиктивни кредитори хора, е бил отписан от Софийска адвокатска колегия. Схемата има около дузина известни жертви, а вероятно опарените са много повече.

Става дума за злоупотреба с текстовете на чл. 410 и 417 от ГПК. Те позволяват на всеки без писмено доказателство или с елементарен за фалшификация документ, който не се проверява от съда, да предяви материални претенции към дадено лице.

Ако мишената не успее да реагира бързо, тя се оказва в дълга процедура на доказване, че не дължи нищо. Междувременно, съдия изпълнител вече е разпродал много от имуществото й.

Припаднали в банкови клонове възрастни хора, запор на пенсии, малоимотни и слабо грамотни "кредитори", които не знаят, че имат да вземат пари от някого - разбитите съдби са различни, адвокатът пълномощник на взискателя е един и същ. Симеон Рачев Миков.

Реакцията на колегията

След поредицата от случаи на мними кредитори и набедени длъжници, в които пълномощник е адв. Миков, софийската адвокатска колегия се самосезира.

"След проведена процедура, след като дадохме възможност на адвокат Миков да изрази своето становище, респективно да предостави и материали и доказателства, Софийският адвокатски съвет отписва от САК Симеон Рачев Миков. Това решение беше взето след дебати, след внимателно прецизиране на процедурата. Софийският адвокатски съвет, за нас, свърши своята работа и прие че колегата Миков е изгубил нравствените качества, а във всички тези случаи, освен нравствени качества, той показва и липса на професионализъм", обясни зам.-председателят на САК Пламен Ангелов.

Адвокат Миков има право да обжалва пред Висшия адвокатски съвет, а последната инстанция е Върховен касационен съд. Отписването на адвокат от колегията поради липса на морални качества е прецедент.

"Безспорно всички преки и косвени доказателства, навързани в тяхната цялост, не може да не бъде направен друг извод освен този, че колегата Симеон Миков е изгубил своите морални, нравствени качества, след като е приел по такъв начин да осигурява своето материално благополучие", подчерта пред bTV Ангелов.

И адвокатите, и частните съдебни изпълнители обявиха, че е време за законови промени, които да пресекат този тип измами.

"В момента има бум на жалбите срещу ЧСИ, по 20 на ден, от началото на годината са над 500. Хората очевидно страдат най-много от произвола на частните съдебни изпълнители", коментира в студиото на "Тази сутрин" омбудсманът Мая Манолова.

Тя коментира, че основен проблем е начинът на призоваване, тъй като и в момента надлежно уведомен длъжник може да спре процедурата, но процесът е силно компрометиран заради практиката да се разлепят уведомления, когато не бъде открито лицето.

Манолова посочи, че през следващата седмица ще има дискусия с участието на адвокати, съдебни изпълнители, прокурори, представители на ВКС, потребителски организации и др. именно по тази тема. Екипът на обществения защитник вече е готов и с конкретен законопроект.

Общественият защитник вече внесе други текстове в НС - за борба със "съвременното робство". Става дума за практиката фирми да се препродават на безимотни хора и така служителите да остават без неплатените си заплати.

Освен забрана за подобни продажби, омбудсманът иска работниците да получат възможност да инициират производство по несъстоятелност при 2 неплатени заплати, да отидат на първия ред на кредиторите и да могат да си вадят изпълнителен лист за неплатени възнаграждения.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Големо наказание.Да му врътнете една свирка няма ли?Само оня военния ги лекува тия.Дето лежи сега човечеца.
0
 
 
Този трябва да го дадат на пострадалите и да им кажат, че каквото и да направят няма да има присъди за тях!
+4
 
 
Е това ли му е наказанието? Отписан от Софийска адвокатска колегия? Този заслужава да го вържат на някой стълб и всеки един от ограбените да може да прави каквото прецени с него!
Коментарите са на публикуващите ги. Ruse24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.
ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2017 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Стрелба в Москва
Природни стихии
Избори в Турция
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Русенци във facebook
RSS за новините
Статистика: