Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Адвокати искат премахване на банкови такси, които ощетяват бизнеса и спъват инвестициите
Автор: Десислава Томева 09:53 / 23.03.2023Коментари (0)526
©
На фона на увеличаващата се инфлация, в началото на годината се разбра, че българските банки са отчели значително по-високи печалби през изминалата година. Една от причините за това са големите такси, които гражданите и бизнесът заплащат за различните банкови услуги. В последната седмица, множество политически лидери правят опити да яхнат темата, въпреки че единици от тях са извършили някакви реални действия в посока решаването на въпроса.

Някои от органите, които се опитват да нарушат общо възприети модел на тихо бездействие са Адвокатска колегия – Пловдив и Висшия адвокатски съвет, който е внесъл при Министъра на правосъдието Крум Зарков предложение за отмяна на някои от текстовете, които предвиждат задължително участие на банките в процедурата по регистрация на фирми. Адвокатите отчитат, че в Търговския закон изобщо няма такова изискване, а то за пръв път се появява във въпросната наредба, която е подзаконов нормативен акт. Съветът предлага отпадане на разпоредбите, които предвиждат дружественият капитал да се внася задължително в банка, а не директно в касата на фирмата. Адвокатите коментират, че тези изисквания не са обосновани от някакъв конкретен обществен интерес, а в същото време са стрували на бизнеса милиони левове през годините. Много често в практиката разходите за откриване на набирателна сметка надвишават многократно стойността на капитала – например търговците в някои банки заплащат 45 лв. за да внесат капитал от 2 лв.

Адвокатска колегия -Пловдив се е присъединила към искането за преразглеждане на текстовете с изрично становище но министър Зарков, в което се казва: "Процедурата по фирмена регистрация и увеличаване на капитала, представляват ненужна тежест за търговците, особено след като в последните години банките увеличиха своите такси за този вид услуги. Българският бизнес губи милиони вследствие наличието на тези разпоредби, които от друга страна не носят никакви позитиви нито на държавата, нито на бизнеса. Дружествен капитал под 10 000 лв. може да бъде внасян и на каса, а за суми надхвърлящи тази стойност, в действие влизат регулациите на ЗОПБ."

Явор Харизанов от BezGishe.bg обяснява, че изискването е противоконституционно, защото Конституцията гарантира правото на свободна стопанска инициатива. То е абсолютно и не следва да зависи от благоволението на трети лица, каквито са банките. "Не е допустимо правото ни да регистрираме фирми и да правим своя бизнес в България да е поставено в зависимост от разрешението на банките", излага юристът, който е и един от инициаторите на предложението. Освен това, основният закон гарантира, че стопанската дейност и чуждестранните инвестиции са под особената закрила на закона. "Не така се получава на практика, тъй като чуждите търговци често биват спъвани именно от банките и от техните високи такси за проучване на документи.". Банките събират от чужденците различни такси, които на някои места надхвърлят 500 лв. Още по-голямо недоумение буди фактът, че заплащането на таксата реално не гарантира, че банковата сметка ще бъде открита.

Процедурата, която адвокатите атакуват затруднява бъдещите търговци и заради немалкия обем документи, които следва да бъдат попълвани при откриването на сметка. Това занятие им отнема близо един час 1 час, въпреки че е чиста формалност. Решението, което се предлага от Висшия адвокатски съвет е просто: фирмите с капитал под 10 000 лв. да бъдат регистрирани без в процедурата задължително да участва и банкова институция. Една от държавите, където регистрацията е уредена по подобен начин е Естония, където подобни рационални решения са привлекли множество чуждестранни инвеститори, въпреки по-високата данъчна тежест, която носят там фирмите в сравнение с българските си колеги. Предложението се подкрепя от няколко неправителствени организации, които са изпратили становища в подкрепа на предложеното решение до министър Зарков.

Очаква се въпросът ще бъде решен до края на месеца.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Парламентарни избори 2024
Кабинетът "Денков - Габриел"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Газови доставки
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: