Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Агнес, обвинена в поръчителство на убийството на мъжа си в Златни пясъци, остава в ареста
Автор: Екип Ruse24.bg 15:44 / 19.07.2022Коментари (0)639
© Varna24.bg
Германската гражданка, обвинена, че е поръчала убийството на мъжа, с когото съжителства, ще продължи да търпи най-тежката мярка за неотклонение, съобщиха от пресслужбата на апелативен съд-Варна.

Вторият обвиняем за насилствената смърт на германски турист в Златни пясъци оттегли жалбата срещу задържането си. Мерките им бяха определени от Варненския окръжен съд и обжалвани пред Апелативния съд.

Пресслужбата припомня, че тялото на 45-годишния Александер Ш. е било намерено на 8 юли в района на курортния комплекс. За престъплението са привлечени Станимир Р. като извършител и германската гражданка Агнес Т. като подбудител. Те са обвинени за умишленото умъртвяване жертвата по особено мъчителен начин, с користна цел. Според прокуратурата, жената склонила българина да извърши убийството срещу сумата от 20 хиляди евро. 32-годишният Станимир живее предимно в Германия, а родената в Азербайджан 43-годишна Агнес има германско гражданство и работи във Федералната република.

Станимир Р. оттегли жалбата си и Апелативният съд прекрати производството.

По отношение на Агнес Т. представителят на Апелативната прокуратура обясни, че е събран минимумът доказателства, обосноваващи съпричастността на обвиняемата към разследваното деяние. Държавното обвинение отхвърли версиите за естествена смърт, за убийство с цел грабеж и за пиянска свада. И посочи, че мотивът на жената бил системната злоупотреба с алкохол на мъжа. Тезата й, че е дала пари на Станимир за ремонт на колата й, е несъстоятелна. При по-лека мярка Агнес Т. може да извърши престъпление против правосъдието или да се укрие, защото е чужд гражданин, без адрес в страната.

Адвокатът не видя основания за вземане на мярка за неотклонение. Той потвърди за безспорно установено, че жертвата, жената и детето им са били на почивка в България и че заедно с другия обвиняем са били в заведение в Генерал Тошево. През целия си престой Александер е употребявал алкохол. Твърдението, че Агнес е поръчител на убийството не намира опора в доказателствата. Защитата не намира и мотив: мъжът е бил безработен, при отсъствието на граждански брак тя не му е наследник, не е бил заможен и не е имал застраховка – тоест тя не би спечелила от смъртта му.

Апелативният съд поясни, че при първоначалното вземане на мярка за неотклонение не е необходимо прокуратурата да докаже всички елементи на обвинението. Достатъчно е да може да се направи извод за съпричастността на обвиняемото лице. В случая това е възможно и прокуратурата има основание да подозира Агнес Т. в съпричастност към предявеното й деяние. А то е едно от най-тежките престъпления според българския Наказателен кодекс. Изключителната обществена опасност на деянието е дала основание на законодателя при такова обвинение да предполага опасност от укриване и извършване на престъпление. Тази опасност не се опровергава от нито едно доказателство. Не е налице и социална причина за по-лека мярка – малолетното дете на задържаната, тъй като българската държава е положила дължимата грижа за него. Като гражданин на Европейския съюз обвиняемата има право на свободно придвижване, което обаче се налага да бъде ограничено, смята съдебният състав. Ето защо Апелативен съд – Варна потвърди, че към настоящия момент единствената правилна мярка за неотклонение спрямо Агнес Т. е най-тежката – задържане под стража.

Определението е окончателно и не подлежи на обжалване.


Още по темата: общо новини по темата: 3
28.09.2022 »
11.07.2022 »
11.07.2022 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
"Времеубежище" на Георги Господинов спечели "Букър"
Парламентарни избори 2024
Лято 2024
"Уроците на Блага" с Кристален глобус
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: