Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Агроиновации: Прецизно лозарство за по-високи добиви в Португалия
Автор: Екип на Ruse24.bg 14:06 / 14.09.2018Коментари (0)188
©
Дейността на португалската оперативна група IntenSusVITI, фокусирана върху устойчивото интензифициране на лозарството ви представяме в 64 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.Бг реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.
 
 
Предварително проучване преди реализацията на проекта IntenSusVITI установява, че португалски лозови масиви имат едни от най-ниските добиви в света - около 4 т/ха за година, което сериозно ограничава конкурентоспособността на сектора. Установено е също така, че тази ниска производителност се дължи главно на липсата на иновативни процеси, особено по отношение на подрязването, както и на ниската плодовитост на лозята.
 
За решаване на този идентифициран проблем е сформирана оперативна група, която в периода януари 2017 – декември 2021 г. изпълнява проекта IntenSusVITI на стойност 482 000 евро. В оперативната група са включени Висшия агрономически институт в Португалия, който служи за изследователска база по проекта, пет стопанства и лозаро-винарските асоциации в Concelho de Palmela и Alentejo.
 
Основната цел на проекта е увеличаване производството на грозде с нисък екологичен отпечатък, както и увеличаване на производителността чрез механично подрязване и подобряване на органичните вещества в почвата. По проекта е предвидено да бъдат разработени нови методи за оценка на риска и предписания за устойчива растителна защита. Сред поставените цели пред изпълнението на проекта са също така разработването на практически ръководства за оптимизиране на системата с прецизни лозарски техники.
 
 
Сред очакваните резултати след изпълнението на IntenSusVITI са увеличаване на производството на висококачествени вина в Португалия, постигане на добри резултати от механичния модел на подрязване, свързан с интензивността на агротехническите мероприятия и пространствената променливост. Иновативните практики се очаква да увеличат запазването на въглерода в лозята и да гарантират храненето на растенията. В следствие на реализацията на пилотните проекти се очаква също така да бъдат идентифицирани ефективни методи за откриване на вредители и оценка на риска, както и внедряването в практиката на земеделските стопанства на биотехнологични и биологични инструменти за борба с щитоносните въшки.
 
В хода на изпълнението на проекта IntenSusVITI се наблюдава, че механичното подрязване намалява разходите и потенциално увеличава добивите. Увеличението му се дължи на по-голям брой гроздове, въпреки че плодовете са все още по-малки. Установена е също така и тенденция, че при механичното подрязване на лозовите насаждения се намаляват условията за развитието на вредителите и щитоносните въшки.
 
64 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Природни стихии
Мигранти и бежанци
Парламентарни избори 2024
49-ото Народно събрание
Катастрофи в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: