Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Агроиновации: Сензори оптимизират напояването в испански оранжерии
Автор: Екип на Ruse24.bg 15:22 / 28.09.2018Коментари (0)151
©
Сензорните технологии за оптимизиране на използването на скъпия и оскъден ресурс – водата при напояването в испански оранжерии по проекта Hortisys е темата на 66 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации
 
 
Сензорите и системите за контрол на напояването се оказват с все по-нарастващо значение в градинарството и решение за управление на използването на водните ресурси. Те се оказват особено ефективни в една суха област на Испания - Алмерия. Франсиска Ферер е фермер, отглеждащ домати в Испания и в рамките на европейски проект тества набор от сензори за оптимизиране на напояването и торенето на растенията.
 
Франсиска Ферер и нейният партньор имат оранжерия от 11 500 квадратни метра, където отглеждат различни видове сортове домати. Тя събира дъждовната вода, която пада върху оранжерията и я съхранява в езеро за напояване в стопанството й. Проблемът обаче е, че валежите са редки, а водата от сдруженията за напояване е скъпа.
 
Франсиска е част от испанския кооператив ParqueNat, който е един от партньорите в експерименталния проект Hortisys, финансиран по Европейски фонд за регионално развитие. Проектът е фокусиран върху дистанционното управление на оранжерийното градинарско производство и е насочен също така към интеграция със системи за прогнозиране на търсенето и маркетинга на продукцията. В продължение на 2 години Франциска прилага тестовете на сензорната система, разработена по проекта в експерименталната станция в Лас Палмерияс.
 
Снимка:ЕПИ – АГРИ
 
Сега фермерката прилага пилотно системата в собствената ферма. Тя разполага със сензори за околната среда, които отчитат слънчевата радиация, влажността и температурата, както и два вида сензори в почвата, които измерват проводимостта, влажността и температурата и измерват нитрати и калий.
 
Тези данни от сензорите се обменят в мрежа, създадена по проекта Hortisys.
„Като имаме тези данни означава, че можем да спестим разходи, да подобрим производството и да опазим по-добре околната среда", казва Франсиска, като не скрива задоволството си от постигнатите резултати досега.
 
„Сензорната система се оказа икономически жизнеспособна в рамките на един вегетационен период и ние дори спечелихме допълнителни приходи поради подобряването на производството ни" посочва още испанската фермерка.
 
66 брой на рубриката „Агроиновации“, която Фермер.БГ  реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации, е разработена по материали на ЕПИ – АГРИ и е предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!
 

 

© 2018 Всички права запазени. Позоваването на Фермер.БГ е задължително!







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
Великден 2024 г.
Лято 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
България в еврозоната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: