Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Агроиновации: Технологии в помощ на сертифицирането на вино
Автор: Екип на Ruse24.bg 10:55 / 25.01.2020Коментари (0)249
©
Постигане на засилено доверие и опростяване на системите за сертифициране на качеството чрез използване на сензори и смарт анализ на вино е темата, по която работи един от експерименталните проекти, който се изпълнява от партньори в Испания и Италия, в рамките европейския проект Internet of Food & Farm 2020. Този експеримент ви представяме в 135 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Агроиновации: Цифрови решения за повишаване на доверието в хранителните продукти

Технологична компания, предоставяща IoT решения, частна сертифицираща компания в Италия, изследователски и технологичен център на Университета на Алмерия и Испанска асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци на Алмерия изпълняват един от експерименталните модели в Internet of Food & Farm 2020 – един от водещите европейски проекти по Програма „Хоризонт 2020“.

Европейската система за сертифициране на качеството и защитените наименования за произход (ЗНП) са мощен инструмент за защита на качеството на продуктите на ЕС, особено на външните пазари. Тази сертификация обаче има и своята цена. Много често този стандартизиран подход се оказва обект на различни видове измама, а и бюрократичната тежест възпрепятства прилагането му. IoT технологията може да помогне за решаването на тези проблеми.

Събиране на зелено: Кризисната мярка за лозарите е вече факт

Инструментите за проследяване, онлайн регистрацията и събирането и обработката на данните от сензори предоставят на сертифициращите органи доказателства за произход и метод на производство. Този експериментален модел проучва как уеб-базирана система може да опрости процеса на сертифициране и етикетиране на качеството при производството на вино със ЗНП, както и за биологични вина.

Конкретните цели, които си поставя този експеримент са свързани с онлайн одит и проследимост на едно ЗНП вино, за да се подобри приложението на системата за сертифициране, както и да се внедри тази вече подобрена система в най-малко 4 винопроизводителни стопанства, които произвеждат биовино и ЗНП вино. 

Сред очакваните резултати при изпълнението на експеримента са 10% намаляване на времето за сертифициране, 50% намаляване на употребата на хартия, повишаване на нивото на професионална удовлетвореност на одиторите и производителите на вино, както и повишаване на доверието на потребителите към сертифицираните качествени хранителни продукти и напитки.

135 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
България се отказва от дерогацията за внос на руски петрол
Застреляха Алексей Петров
Обвиниха Лена Бориславова във фалшификация на документи
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: