Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Агроиновации: Технологии в помощ на сертифицирането на вино
Автор: Екип на Ruse24.bg 10:55 / 25.01.2020Коментари (0)250
©
Постигане на засилено доверие и опростяване на системите за сертифициране на качеството чрез използване на сензори и смарт анализ на вино е темата, по която работи един от експерименталните проекти, който се изпълнява от партньори в Испания и Италия, в рамките европейския проект Internet of Food & Farm 2020. Този експеримент ви представяме в 135 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации.

Агроиновации: Цифрови решения за повишаване на доверието в хранителните продукти

Технологична компания, предоставяща IoT решения, частна сертифицираща компания в Италия, изследователски и технологичен център на Университета на Алмерия и Испанска асоциация на организациите на производителите на плодове и зеленчуци на Алмерия изпълняват един от експерименталните модели в Internet of Food & Farm 2020 – един от водещите европейски проекти по Програма „Хоризонт 2020“.

Европейската система за сертифициране на качеството и защитените наименования за произход (ЗНП) са мощен инструмент за защита на качеството на продуктите на ЕС, особено на външните пазари. Тази сертификация обаче има и своята цена. Много често този стандартизиран подход се оказва обект на различни видове измама, а и бюрократичната тежест възпрепятства прилагането му. IoT технологията може да помогне за решаването на тези проблеми.

Събиране на зелено: Кризисната мярка за лозарите е вече факт

Инструментите за проследяване, онлайн регистрацията и събирането и обработката на данните от сензори предоставят на сертифициращите органи доказателства за произход и метод на производство. Този експериментален модел проучва как уеб-базирана система може да опрости процеса на сертифициране и етикетиране на качеството при производството на вино със ЗНП, както и за биологични вина.

Конкретните цели, които си поставя този експеримент са свързани с онлайн одит и проследимост на едно ЗНП вино, за да се подобри приложението на системата за сертифициране, както и да се внедри тази вече подобрена система в най-малко 4 винопроизводителни стопанства, които произвеждат биовино и ЗНП вино. 

Сред очакваните резултати при изпълнението на експеримента са 10% намаляване на времето за сертифициране, 50% намаляване на употребата на хартия, повишаване на нивото на професионална удовлетвореност на одиторите и производителите на вино, както и повишаване на доверието на потребителите към сертифицираните качествени хранителни продукти и напитки.

135 брой на рубриката „Агроиновации“, която Агри.БГ реализира със съдействието на Институт за агростратегии и иновации е разработена по материали на Internet of Food & Farm 2020 и e предоставена като част от информационната кампания „Иновациите – винаги на мода!

 

Следете темата и на cap4us.agri.bg

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба по Роберт Фицо
Парламентарни избори 2024
Двойно убийство в Пловдив!
Автомобил на НСО катастрофира - Кирил Петков е бил вътре
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: