Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Русе
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Бизнес
Други
Институции
Криминални
Общество
Агро
Ако консумирате броколи или зеле ще се спасите от някои проблеми с кожата
Автор: Екип Ruse24.bg 11:34 / 29.05.2023Коментари (0)429
©
Kонсумацията на броколи или зеле може да намали тежкото протичане на кожни алергии, сочат данни от съвместно проучване на Националния институт по здравеопазване и медицински изследвания на Франция и Института "Кюри", цитирани от АФП.

Според експертите констатациите им подчертават значението на балансирана диета при пациентите, страдащи от подобни кожни реакции.

Проучването, публикувано в научното списание eLife и цитирано от БТА, за първи път показва, че липсата в храната на съединения, съдържащи се в зеленчуци като броколи и зеле, може да влоши кожните алергии при животни.

Известно е, че кожните алергии се причиняват от неподходящ имунен отговор към съединения в околната среда, както и тежестта на протичането им зависи от множество фактори, включително и от начина на хранене.

Рецептор

Учените са анализирали хранителни съединения, които действат върху молекула в организма, наречена рецептор за ароматни въглеводороди (AhR). Тези вещества се съдържат в кръстоцветните зеленчуци, сред които са и броколите.

Оказва се, че липсата на тези хранителни вещества при мишки е свързана с повече възпаления на кожата и влошаване на алергия, което не се наблюдава при гризачи, в чиято диета присъстват съединенията.

Нарушения

Когато тези хранителни вещества липсват, изследователите наблюдават свръхпроизводство на определена молекула в епидермиса на мишки. Това води до нарушения при нормалното функциониране на вид имунни клетки, които се намират изключително в кожата и действат като "модулатор на кожните имунни реакции".

Учените показват, че съединенията, които активират рецептора за ароматни въглеводороди, контролират производството на тази молекула и в кожните клетки при хората.

"Резултатите ни показват, че небалансираното хранене може да увеличи алергичните кожни реакции при хората", казва в разпространено изявление Елоди Сегура, която ръководи проучването.






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
ИЗПРАТИ НОВИНА
Актуални теми
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Газови доставки
България в еврозоната
Грипна епидемия обхвана страната
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Русе и региона.
e-mail:
Анкета
Ще почивате ли идната зима?
Да, в България
Да, в чужбина
Не
Не съм решил/а още

РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 49 49 24

novini@ruse24.bg

За реклама:

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Статистика: